OKUD ISTRA

Večerašnjom probom orkestra započinje 26. Međunarodna škola harmonike u Puli

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Međunarodna škola harmonike u Puli, tradicionalna manifestacija koja se ove godine održava 26. put nakon dvogodišnje pauze, započinje večeras prigodnom probom orkestra i trajat će sve do 2. studenoga.

Koncertni program

Ova manifestacija u organizaciji OKUD-a Istra dosad se organizirala u ljetnom terminu, a njezino ovogodišnje prvo jesensko izdanje učenicima, studentima i mladim glazbenicima nudi majstorske radionice i stručna predavanja s ciljem usavršavanja vještina sviranja na harmonici, ali i nadogradnju znanja stečenog u osnovnim i srednjim glazbenim školama te na visokoškolskom studiju.

Pored majstorskog tečaja harmonike, polaznicima se nudi i majstorski tečaj dirigiranja harmonikaškim orkestrima za kojim postoji velika potreba budući da su harmonikaški orkestri sastavni dio programa glazbenih škola, no djeluju i kao istaknuti amaterski ansambli u više hrvatskih gradova među kojima je najugledniji upravo orkestar "Stanko Mihovilić" OKUD-a Istra u Puli.

Svi polaznici ove škole imaju mogućnost praćenja i aktivnog sudjelovanja u radu i prezentaciji znanja, vještina i metodika rada istaknutih profesora i solista na harmonici, pa i profesori harmonike imaju priliku nadopuniti znanja i iskustva novim spoznajama i pristupima u radu s učenicima i studentima.

Na 26. Međunarodnoj školi harmonike formirat će se poseban harmonikaški orkestar sastavljen od članova harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", polaznika međunarodne škole, kao i profesora i učenika glazbenih škola te studenata Muzičke akademije u Puli. Orkestar će za vrijeme trajanja manifestacije uvježbati program kojim će se pulskoj publici predstaviti na završnom koncertu 2. studenoga u 20 sati. Orkestrom će ravnati dirigent Miran Vaupotić. Uz orkestar će nastupiti i bosansko-hercegovački solist na bandoneonu Jovica Ivanović. Ovom koncertu prethodit će i koncert polaznika koji će se upriličiti na istome mjestu i istoga dana, ali u 16.30 sati. Oba koncerta održat će se u crkvi sv. Franje, uz slobodan ulaz.

U sklopu manifestacije, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, 28. listopada u 9.30 održat će se i 2. Stručno vijeće učitelja i nastavnika harmonike Istarske, Primorsko – goranske i Ličko – senjske županije.

Edukativni programi

Kao i uvijek i ove godine u Pulu na poziv organizatora Međunarodne škole harmonike stižu renomirani domaći i strani predavači, iskusni i uspješni pedagozi, dirigenti i koncertni umjetnici. Ove su godine predavači majstorskog tečaja harmonike Angelo Pignatelli iz Italije, Heidi Luousjärvi iz Finske te Puljanin s njemačkom adresom Igor Krizman. Za majstorski tečaj dirigiranja i orkestar zadužen je Miran Vaupotić, nekadašnji student pulske Muzičke akademije, a danas uspješni dirigent s međunarodnom karijerom.

Iako je prvenstveno edukativnog karaktera, ovaj događaj ima i element koji doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Pule koja je kao domaćin međunarodnih harmonikaških manifestacija dosegnula status harmonikaškog centra poznatog diljem svijeta.

Detaljnije informacije o cjelokupnom sadržaju Međunarodne škole harmonike, kao i biografije predavača mogu se pronaći na web – stranici OKUD-a Istra www.okud-istra.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum