ZAMP

Prioriteti službe za svoje članove: TEŠKA VREMENA ZA SVE KOJI SE BAVE GLAZBOM

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Kada ćemo opet vidjeti ovakve prizore s koncerata? (Danilo MEMEDOVIĆ)

Prioriteti službe ZAMP za svoje članove ovih dana su jasni i od njih ne odstupamo: isplata redovnog obračuna mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva – predviđena za travanj, i posebno, redovna isplata tzv. "malih prava" u lipnju. To su redoviti obračuni na koje članovi računaju i, unatoč okolnostima bez presedana za službu, napravit ćemo sve kako bi te važne isplate bile u roku, navode iz ZAMP-a

Od prošloga tjedna djelatnici i zaposlenici Hrvatskog društva skladatelja i ZAMP-a rade pod posebnim režimom koji s jedne strane osigurava protočnost poslovnih procesa, a s druge maksimalnu sigurnost od zaraze svih uključenih. Najvažnija mjera u tome, preporučena od nadležnih službi, je prestanak izravnog (fizičkog) kontakta sa strankama i članovima.

- Prioriteti službe ZAMP za svoje članove ovih dana su jasni i od njih ne odstupamo: isplata redovnog obračuna mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva – predviđena za travanj, i posebno, redovna isplata tzv. "malih prava" u lipnju. To su redoviti obračuni na koje članovi računaju i, unatoč okolnostima bez presedana za službu, napravit ćemo sve kako bi te važne isplate bile u roku, navode iz HDS-a.

Glazbeni život stao

U dopisu redovnim članovima Društva, glavni tajnik Antun Tomislav Šaban procijenio je trenutno i buduće stanje ovako: "Iako je još prerano za dugoročne procjene, jasno je da je glazbeni život u Hrvatskoj stao i neće se pokrenuti još mjesec, dva ili čak i tri. Uz koncerte i priredbe obustavljena su i snimanja, radijske i televizijske emisije sa živom glazbom te svi popratni produkcijski poslovi. Ta mjera je neposredno i trenutno pogodila sve one među nama koji nastupaju i koncertiraju, kao i one koji se bave glazbenom produkcijom i snimanjem. Nadalje, svi koji se bave glazbenim podučavanjem i pedagogijom, a nisu u radnom odnosu u obrazovnom sustavu, također u ovom periodu ne mogu raditi i od toga zarađivati.

S druge strane, raduje što su se pojavili neki alternativni oblici distribucije, a dobar dio članova koristi ovu prisilnu klauzuru te marljivo radi u svojim studijima: sklada i snima.

Prestanak rada ugostiteljskih objekata, hotela, niza uslužnih i trgovačkih radnji znači da se u segmentu tzv. "malih korisnika" naplata glazbenih licenci koju ZAMP obavlja za autore, kao i za HUZIP i ZAPRAF, tijekom perioda izvanrednog režima svodi približno na nulu. Donesena je odluka da ZAMP tom segmentu korisnika (ugostitelji, hoteli, obrti i sl.) do daljnjeg ne šalje fakture za ožujak. To je izraz solidarnosti prema našim korisnicima koji su pogođeni potpunim prestankom poslovanja, ističe u svom dopisu redovnim članovima glavni tajnik Društva Antun Tomislav Šaban. Pri tome je najavio i vjerojatni scenarij za sljedećih nekoliko mjeseci.

Pad u prosincu

- U situaciji kada kompletan ugostiteljsko-turistički i uslužni sektor bude praktički zatvoren tijekom dva-tri mjeseca, i prihod ZAMP-a u tom segmentu za vrijeme primjene mjera past će na nulu. Obzirom da i druge korisničke grupacije već prijavljuju smanjenje prihoda (primjerice, radijske i TV postaje prijavljuju otkazivanje reklamnih kampanja i posljedični pad prihoda), moramo računati da će u prvom polugodištu 2020. prihod od ZAMP-a značajno pasti. Dobra vijest je da će iduća reparticija malih prava (za drugo polugodište 2019. u lipnju) biti rekordna, odnosno najveća do sada. Pad prihoda od autorskih prava zapravo svi možemo očekivati tek u prosincu ove godine, kada će se isplaćivati tantijemi za sadašnji period, navodi Šaban.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater