MATINEJA ZA NEZABORAVNOG MAESTRA

NELLO MILOTTI: Prisjećanje na bogat stvaralački opus svestranog glazbenika

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ludvik Slana govorio je nadahnuto o Nellu Milottiju (Danilo MEMEDOVIĆ)

Bio je jednostavan, neposredan, druželjubiv, divan čovjek, a puno današnjih glazbenih pedagoga bili su njegovi učenici. Uvijek je u svojim savjetima i kritikama bio dobronamjeran, glazba je za njega bila sve. I dan-danas kada prolazim pulskim ulicama, Verudom, ponekad mi se učini kao da će se odnekud pojaviti maestro Milotti, kazao je Ludvik Slana, dugogodišnji glazbeni urednik Radio Pule

U prostorima Muzičke akademije u Puli jučer je održana matineja posvećena nezaboravnom maestru Nellu Milottiju, i to na dan kada bi proslavio svoj 92. rođendan. Maestro nas je zauvijek napustio prije osam i pol godina.

Nakon što je Edi Terlević u ime Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje Pula sažeo ukratko Milottijev životni i stvaralački put, dugogodišnji glazbeni urednik Radio Pule Ludvik Slana osvrnuo se na Milottijevo stvaralaštvo.

Uvijek dobronamjeran

- Bio je jednostavan, neposredan, druželjubiv, divan čovjek, a puno današnjih glazbenih pedagoga bili su njegovi učenici. Uvijek je u svojim savjetima i kritikama bio dobronamjeran, glazba je za njega bila sve. I dan-danas kada prolazim pulskim ulicama, Verudom, ponekad mi se učini kao da će se odnekud pojaviti Milotti. S njim sam često vodio vrlo konstruktivne dijaloge, on je živio za glazbu od prvog do posljednjeg daha, te znao je reći da je glazba kao ptica, ako ne zapišeš ideju, tijek misli, to odleti, riječi nisu imale toliku snagu kao njegova glazba. Sjećam se i danas vrlo živo intervjua koji smo vodili 2006. godine, kada sam radio kao glazbeni urednik Radio Pule, došao je kao gost maestro Milotti, sjeli smo, i to ne kao novinar i osoba koju treba intervjuirati, već je to bio ravnopravni razgovor. Bio je to vrlo zanimljiv razgovor gdje smo predstavili raznolike teme, čak tri puta sam ga odjavljivao, a on je bio toliko zanimljiv u svojim pričama, veli Slana.

Nello Milotti (Trst, 11. studenog 1927. - Pula, 10. ožujka 2011.) (Arhiva)

Potom je u nastavku programa puštena ta snimka iz 2006. godine, iz koje se moglo čuti štošta iz života i djelovanja velikog i nezaboravnog maestra kroz godine.

Izniman životopis

Elda Krajcar Percan uvela je nazočne u bit programa sviranjem Milottijevih skladbi, a program su organizirali Grad Pula i njegovi mjesni odbori Stari Grad, Gregovica i Šijana, Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje Pula i Muzička akademija   Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Maestro Milotti rođen je u Trstu 11. studenog 1927. Godine 1935. s obitelji seli u Pulu, gdje nastavlja školovanje. Kompoziciju je diplomirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Djelovao je kao nastavnik glazbenog u pulskoj Talijanskoj gimnaziji, a potom i kao nastavnik klarineta i solfeggia u pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, gdje je bio ravnatelj ranih sedamdesetih godina. Nakon toga predavao je glazbene predmete na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji. Njegova djela pripadaju različitim glazbenim stilovima - od pjesama za djecu, do onih nastalih u partizanima, a skladao je i niz instrumentalnih djela, solističkih i komornih. Maestro Milotti preminuo je 10. ožujka 2011. godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater