POLUOTOK RADOSTI

ARHEOLOŠKI MUZEJ KAO GLAZBENA POZORNICA. Nastupio glasovirski duo Vesna Ivanović Ocwirk - Ennio Clari

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa BEGIĆ)

(Snimila Vanesa BEGIĆ)


Arheološki muzej Istre, zdanje još u svom obnovljenom ruhu neotkriveno pulskoj publici, ugostio je festival komorne glazbe Poluotok radosti, a nastupio je glasovirski duo Vesna Ivanović Ocwirk - Ennio Clari.

Ovi glazbenici, sa zavidnim karijerama - i umjetničkim, i kao organizatorima kulturnih događanja i festivala komorne glazbe, te kao vrsni glazbeni pedagozi, poveli su nazočne zanimljivom i razigranom glazbenom šetnjom kroz neke od značajnih glazbenih partitura iz povijesti glazbe, obuhvativši pri tome razne epohe.

(Snimila Vanesa BEGIĆ)

Franz Schubert (1797.-1828.) i "Fantazija u f-molu, D 940", Francis Poulenc (1899.-1963.) i "Sonata", djelo mladog svestranog Huga Juraja Ocwirk (2004.): "Varijacije za glasovir četveroručno na temu Aura Lea/Punta Corrente", Maurice Ravel (1875.-1937.) "Ma Mère l' Oye" i Alfi Kabiljo (1935.) "Theatre Suite/Kazališna suita" dio su ovog odabranog repertoara organiziranog u suradnji Arheološkog muzeja Istre, Turističke zajednice grada Pule i Istarske glazbene scene mladih.

Vesna I. Ocwirk maturirala je klavir u pulskoj glazbenoj školi (klasa prof. Čedne Osip). Sa šesnaest godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomira 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara.

(Snimila Vanesa BEGIĆ)

Tijekom i nakon studija usavršavala se na majstorskim tečajevima klavirske interpretacije. Njegovala je iskustvo profesora klavira i pouzdanog umjetničkog suradnika – korepetitora. Koncertira kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih, udruge za promicanje glazbene umjetnosti i kulture, koja posebno skrbi o mladim nadarenim glazbenicima sustavno ih prateći u njihovom školovanju organiziranjem koncerata u Puli i Istri.

Umjetnička je ravnateljica nekoliko festivala komorne glazbe (Fažanski sutoni, Pulski glazbenici Puli, Poluotok radosti). Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Puli.

(Snimila Vanesa BEGIĆ)

Ennio Clari, započeo je s učenjem klavira s profesorom E. Sivilottija u Rovinju, te nastavio pri pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, u klasi profesorice Nirvane Gherbaz Duraković. Diplomirao je klavir 1988. na konzervatoriju "L. Cherubini" u Firenzi, u klasi prof. Gabriellea Barsottija. Aktivan je kao pijanist – umjetnički suradnik te dirigent i osnivač zbora Firenze Vocal Ensemble. Profesor je klavira u nekoliko firentinskih škola, te umjetnički voditelj zborskih projekata pri Scuola di Musica di Fiesole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini