MEĐUNARODNO ETABLIRANI FESTIVAL

Mezzosopranistica Sofija Cingula u Finskoj izvela Smareglinu skladbu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sofija Cingula

Sofija Cingula


Poznata mezzosopranistica Sofija Cingula, koja predaje solo pjevanje na pulskoj Muzičkoj akademiji, te koja je dobila brojne nagrade i priznanja, sudjelovala je na prestižnom festivalu klasične glazbe u Finskoj.

Tom je prigodom, između ostalog otpjevala pjesmu Antonie Smareglie "Nell'onde chiare" i Padovčevu "Lahku noć" (na stihove Petra Preradovića).

- Ovaj festival traje čak 31 dan, sudjeluju glazbenici iz cijeloga svijeta, a ima tradiciju od 1912. godine. Sudjeluje publika koja jako dobro poznaje i voli operu, stoga su aplauzi gromoglasni, a predstave riječkog HNK-a s kojima sam tu sudjelovala, vidjelo je oko 10.000 ljudi. Zadovoljna sam što mogu Smaregliu predstaviti izvan uobičajenog konteksta, odnosno značaj i bit ovoga skladatelja koji je imao sasvim poseban životni put. Uspjela sam završiti ovu sezonu u kojoj sam asistirala redateljima u šest opera, adaptirala i prevela dvije te otpjevala četiri uloge, sve to u dva nacionalna kazališta i na ovome međunarodno etabliranom festivalu, veli Cingula.

Antonio Smareglia (Pula, 5. V. 1854. - Grado kraj Trsta, 15. IV. 1929.) u Beču je počeo učiti prirodne znanosti, ali se ubrzo odlučio za studij glazbe. U Grazu je privatno učio glasovir, a 1871. otišao je u Milano gdje je (1872.-76.) studirao na Konzervatoriju (prof. Franco Faccio). Tu je upoznao Arriga Boita, Emilia Praga, Alfreda Catalanija i druge pobornike umjetničkog kruga zvanog Scapigliatura, što je sve utjecalo na njegovu karijeru. U Istru se vratio 1894. i u suradnji s libretistom Luigijem Illicom, koji mu je po uzoru na popularne verističke sadržaje talijanske opere predložio temu vezanu za Vodnjan, napisao je operu ''Nozze istriane'' (Istarska svadba, 1895.). Lokacije koje zauzimaju posebno mjesto u njegovom srcu, ali i u stvaralačkom opusu su Pula, Vodnjan i Fažana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini