ROVINJ SPRING JAZZ

Festival jazza ovaj tjedan u Rovinj dovodi velika imena

| Autor: Mladen RADIĆ
Tamara i Stefano predstavili su "Apoxyomenos recomposed" u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Tamara i Stefano predstavili su "Apoxyomenos recomposed" u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Četrnaesti Rovinj Spring Jazz održat će se u Multimedijalnom centru od četvrtka do subote u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, a na programu su tri vrhunska glazbena događaja.

Edukativni festival

Pozornica ovogodišnjeg festivala rezervirana je prvo za Tamaru Obrovac i Stefana Battagliu koji u četvrtak, 23. svibnja predstavljaju hvaljeni "Apoxyomenos Recomposed", a publika će moći uživati i u koncertima Filip Pavić Quarteta u petak 24. svibnja i Aleksandar Sipiagin Quarteta, koji je na programu u subotu 25. svibnja.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a uz glazbena događanja, na festivalskom programu je uoči subotnjeg koncerta i predstavljanje knjige najpoznatijeg hrvatskog jazz kritičara i publicista Davora Hrvoja "Zamrznuta glazba". Kako Rovinj Spring Jazz ima i edukativnu ulogu, tako je i ulaz za posjetitelje mlađe od 18 godina besplatan, dok odrasli ipak trebaju izdvojiti 12 eura za ulaznice.

- Ususret 15. obljetnici našeg festivala koji tradicionalno nastavlja s promocijom jazz glazbe, posebno vrhunskih domaćih jazz glazbenika a kao i uvijek s nama su i sjajni jazz umjetnici iz inozemstva, ove godine naše posjetitelje očekuje i programska novost. Uz podršku našeg rovinjskog partnera The House of Local Products uz jazz note kušat ćemo sjajna vina, ističe Dubravka Svetličić, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Rovinj.

Jedinstvena hrvatska skladateljica i pjevačica Tamara Obrovac i talijanski pijanist Stefano Battaglia prve festivalske večeri, u četvrtak, predstavit će projekt "Apoxyomenos Recomposed" koji se temelji na kompozicijama koje je Tamara skladala za balet "Apoksiomen" Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2017.

Njezine skladbe aranžirao je i reharmonizirao Battaglia, a konačnu su formu dobile tijekom zajedničkog rada u Sieni na Accademia musicale Chigiana u jesen 2022., kada su i snimljene.

Tekstovi pjesama su na starogrčkom, a temelje se na fragmentima stihova iz Euripidovih "Trojanki" koje je za baletnu predstavu izabrala dramaturginja Lada Kaštelan. Ovaj je umjetnički projekt nadahnuo Apoksiomen – brončani kip mladoga atlete koji je nakon 2000 godina pronađen u podmorju nadomak Malog Lošinja.

Obrovac i Battaglia surađuju od 2018. u ansamblu TransAdriatic quartet koji je 2019. godine objavio album "TransAdriaticum", na kojem je Tamara, ostajući vjerna svom izričaju u kojem povezuje Istru i suvremeni jazz, predstavila nove skladbe pisane za kvartet vrhunskih glazbenika iz Hrvatske i Italije, pritom posebno nadahnuta originalnim pijanističkim rukopisom Stefana Battaglie. Njegov se senzibilitet i poetika izvrsno nadopunjuju s emotivnošću i ekspresivnošću Tamarinog vokala.

Filip Pavić Quartet nastupa druge festivalske večeri, u petak. Ovaj gitarist će sa svojim kvartetom, kojeg čine vrhunski glazbenici Petar Ćulibrk, (klavir), Zvonimir Šestak (kontrabas) i Borko Rupena (bubnjevi), rovinjskoj publici predstaviti glazbu sa svoja dva albuma "Terra Incognita" i "Labyrinth Songs".

Riječ je o izdanjima kojima se Pavić, kako ističe Davor Hrvoj "potvrdio kao nova kreativna snaga na hrvatskoj jazz sceni – kao vješt instrumentalist, maštovit skladatelj i vođa sastava kojem glazbenici vjeruju."

Završnica u subotu

Završnica 14. Rovinj Spring Jazza u subotu, donosi promociju knjige Davora Hrvoja "Zamrznuta glazba" i nastup Aleksandar Sipiagin Quarteta, kojeg uz trubača Alexa Sipiagina, čine i Makar Novikov (bas), Sasha Mashin (bubnjevi) i Antonio Farao (klavir).

Međunarodni kvartet ovog svestranog jazz glazbenika izvedbe zasniva na bogatom iskustvu što ga je ovaj ugledni trubač stekao svirajući s velikanima jazza kao što su Dave Holland, Michael Brecker, Gonzalo Rubalcaba, Chris Potter, Eric Clapton, Dr. John, Elvis Costello.

- Alex Sipiagin rođen u Rusiji, živio je u New Yorku više od 30 godina, a sada se preselio u Italiju, zadivljuje svojim robusnim, preciznim zvukom i dinamički nepogrešivim stilom. Međunarodno poznati pijanist Antonio Farao i Sipiaginov dugogodišnji suputnik basist Makar Novikov, zajedno s bubnjarom Sashom Mashinom savršeno ga nadopunjuju.

Pokretni, fluorescentni zvuk ovog benda, sa svojim pulsirajućim ritmovima, modernim harmonijama i koncentriranim izričajem, jamči nam uzbudljiv koncert, najavljuje Hrvoj.

Više informacija o festivalu i ostalim programima Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja može se pronaći na stranicama https://www.pour.hr/. Festival podupiru Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska Županija, Grad Rovinj, Turistička zajednica grada Rovinja, Maistra d.d.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter