pulska Zajednica Talijana

Koncert posvećen poznatom skladatelju Luigiju Dallapiccoli

| Autor: Vanesa Begić
Anamarija Lovrečić (na harmonici) sa Samantom Stell (arhiva Glas Istre)

Anamarija Lovrečić (na harmonici) sa Samantom Stell (arhiva Glas Istre)


U organizaciji Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje u četvrtak, 15. veljače, s početkom u 19 sati u pulskoj Zajednici Talijana održat će se program posvećen Luigiju Dallapiccoli.

Nastupit će Aleksandar Bančić kao narator, Anamarija Lovrečić na harmonici, sopranistica Georgie Goldin i klaviristi Aleksandra Santin Golojka, Tatiana Šverko i Sandro Vešligaj.

Luigi Dallapiccola skladatelj i pijanist (Pazin, 3. veljače 1904. – Firenca, 19. veljače 1975.) dolazi iz Pazina, gdje mu je otac bio ravnateljem talijanske klasične gimnazije, a obitelj se zbog rata 1917. preselila u Graz.

Luigi Dallapiccola (arhiva Glas Istre)Luigi Dallapiccola (arhiva Glas Istre)

Ondje je imao prilike slušati izvedbe djela znamenitih skladatelja (W. A. Mozarta, C. M. Webera, R. Wagnera i drugih), što je, uz darovitost, zasigurno utjecalo na njegov životni izbor. Glasovir je učio na tršćanskom Konzervatoriju (prof. Antonio Illersberg). Studij glasovira i kompozicije diplomirao je 1924. na konzervatoriju Cherubini u Firenci, gdje je zatim bio profesorom. Vrlo muzikalan pijanist, vrsne tehnike, priredio je i nekoliko glasovirskih recitala u Pazinu i Puli.

Godine 1926. osnovao je duo s violinistom Sandrom Materassijem, s kojim je izvodio ponajviše suvremena djela. Često je na turnejama po Italiji i inozemstvu izvodio i vlastite skladbe. Pisao je pretežito vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu, djela za zbor i orkestar, komorna i orkestralna djela. Isprva je skladao pod utjecajem Claudea Debussyja.

Prvo je djelo »Dalla mia terra« (1928.), četiri pjesme za solo pjevače, zbor i orkestar, napisao prema motivima istarskih narodnih napjeva. U »Partiti za orkestar i sopran« (1933.) te zborskim ciklusima »Cori di Michelangelo Buonarroti il Giovane (I–III, 1933.–36.)« novim skladateljskim pristupom predstavlja odlike talijanske madrigalističke umjetnosti.

Nakon 1937. godine u tekstovima prihvaća suvremene teme i zbivanja, probleme tiranije, sužanjstva i slobode, a u skladateljskoj tehnici dodekafoniju (koju prvi put primjenjuje 1937. u skladbi »Tre laudi za glas i komorni orkestar«).

Cilj Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje i njenog osnutka je unapređenje glazbene kulture putem očuvanja spomena na istarske skladatelje. Sudjelovanje i organiziranje koncerata, edukativnih predavanja i manifestacija su aktivnosti kojima je cilj obilježavanje značajnih obljetnica istarskih skladatelja.

Organizira godišnje manifestacije kao što su Milottijevi dani, Zlatić za vajk, Brajša, Manje poznata glazbena prošlost Istre te druge slične manifestacije posvećene životu i djelima istarskih skladatelja.

Pokrovitelji koncerta su Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost i Grad Pula – Upravni odjel za kulturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter