REEDefinition

Jedinstveni sastav u regiji, Kalamos kvintet, objavio album

| Autor: Vanesa Begić
Kalamos kvintet (Snimio Mario Kociper)

Kalamos kvintet (Snimio Mario Kociper)


Kalamos kvintet prvi je kvintet jedinstvenog sastava u široj regiji. Radi se o ansamblu sastavljenom od puhačkih instrumenata koji koriste »jezičak« (eng. reed), a članovi kvinteta su Katarina Grubić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet), Aljaž Razdevšek (saksofon), Rude Mimica (bas klarinet) i Matko Smolčić (fagot). Specifičnost ansambla ogleda se u reinterpretaciji hrvatske glazbene baštine, a uz Doru Pejačević, čiji ciklus »Život cvijeća, op. 49« često izvode, te skladbi Slavka Zlatića i Borisa Papandopula, u zadnjih nekoliko godina ostvaruju i redovitu suradnju s mnogim živućim hrvatskim skladateljima.

- Od 2021. godine članovi kvinteta započinju višegodišnji projekt istraživanja fenomena karakterističnog za Istru i Hrvatsko primorje te od skladatelja (uključujući i one iz Istre) naručuju skladbe koje uključuju i tradicijske instrumente - roženice, po uzoru na skladbu »Nadsviravanje« Borisa Papandopula koji je prvi napravio iskorak kombiniranja tradicijskih glazbala Istre s onim klasičnim. Radi što autentičnije zvučne slike Kalamos kvintet naručio je i izradu para roženica od braće Vitasović iz sela Boduleri kraj Vodnjana, kazala je skladateljica Laura Mjeda Čuperjani.

U tom kontekstu nastao je i njihov novi album REEDefinition, čiji naziv spaja karakteristike ansambla i programa koji izvode, REED – trska i redefinition – redefinicija, odnosno reinterpretacija glazbene baštine u suvremenom kontekstu. Na albumu se nalaze sljedeće skladbe: »Nadsviravanje« Borisa Papandopula, »Balun« Slavka Zlatića, »Dobrinjske šurlice (alla balun)« Massima Brajkovića, »Ciaccona rustica« Branka Okmace, »Tre pezzi« Gordana Tudora, »Zoo« Juraja Marka Žerovnika, »Circling« Helene Skljarov i »REEDefinition« Laure Mjeda Čuperjani po čijoj skladbi je naslovljen i album.

Album je dostupan na mnogim streaming platformama, a nedavno je promoviran na koncertu u sklopu manifestacije Music Mission Vision u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter