teranke se Vratile s mini turneje u Kanadi

Pjevale i na prijemu za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Klapa Teranke, koja njeguje tradicionalnu klapsku pjesmu koja je pod UNESCO-vom zaštitom, boravila je od 13. do 20. rujna u Kanadi, gdje je održala tri koncerta. Specifičnost toga posjeta je i da su pjevale i na prijemu za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića povodom njegovog posjeta Kanadi.

- Bilo je to iznimno iskustvo, oduševljene smo s gostoprimstvom, jako su nas lijepo primili u toj dalekoj zemlji, posebice iseljenici, a koncerti su bili iznimno emotivni i jako dobro posjećeni. Nastupile smo na poziv klape Kartolina, vidjeli su naše uspjehe, prate Omiški festival gdje često uspješno nastupamo i stoga su nas pozvali. Tijekom tih tjedan dana vidjeli smo jako puno toga, obilazile, razgledavale, ovisno o vremenu, a prisustvovale smo i mini seminaru koji je održao Mio Stanić, ravnatelj Festival dalmatinskih klapa gdje je došla do izražaja sjajna razmjena iskustva. Gostovale smo u pokrajini Ontario - gradovima Torontu, North York, Windsoru i Etobicokeu, a osim s klapom Kartolina, nastupile smo i s klapama mladih Berekini i Fritule, čiji su članovi naši iseljenici, te gruzijskom vokalnom skupinom Darbazi, rekla je Kristina Puh Leko. Sve tri kanadske klape vodi Višnja Tijardović.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Važan dio programa bilo je i druženje s iseljenicima, kojima je bilo posebno drago čuti klapsku pjesmu, ali i druženje s Terankama. To je bilo puno više od pjevačkog iskustva, kako vele Teranke, to je bilo i lijepo, zanimljivo životno iskustvo, prilika za vidjeti, čuti i naučiti puno toga.

Klapa Teranke nastupila je u sastavu Ana Balog, Gordana Žgomba, Marta Červar, Melanie Andrić Vurušić, Kristina Puh Leko, Diana Macan, Roberta Stevanović, Denisa Mravičić, a voditelj klape je Sveto Popović.

Teranke djeluje više od dvadeset godina kao sekcija udruge Puhački orkestar grada Pule i najtrofejnija je ženska klapa u Istri, a spada u vrh klapskog pjevanja u Hrvatskoj.

Ovo je gostovanje održano pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i njegove Turističke zajednice, kao i u suradnji s Festivalom Dalmatinskih klapa Omiš te uz podršku Puhačkog orkestra grada Pule.

Ženska klapa Teranke osnovana je u jesen 2002. godine u sklopu Puhačkog orkestra grada Pule. Članice su okupljene iz ljubavi prema klapskoj pjesmi, postava se mijenjala kroz godine, a kroz sastav je prošlo dvadesetak djevojaka. U svom repertoaru njeguju dalmatinske klapske pjesme, istarsku pjesmu, gospel, afričku narodnu glazbu, obrade popularnih skladbi i evergrina, kao i umjetničke kompozicije modernijih sadržaja.

Niz su godina bile finalistice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, nekoliko su puta osvojile nagradu žirija, srebrni i brončani štit grada Omiša.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Dobitnice su brojnih nagrada, među kojima su i prva mjesta na festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu. Krajem rujna 2007. nastupaju u Barceloni (Europa and it's songs, 9th International Folksong Choir Festival) gdje osvajaju drugu nagradu i srebrnu medalju. Potom 2009. godine na Malti osvajaju zlatno odličje u kategoriji folklornih sastava, a u kolovozu 2011. na velikom internacionalnom natjecanju "Singing in the world" u St. Petersburgu osvajaju Zlatni pehar i apsolutnu pobjedu u folklornoj kategoriji te srebrni pehar u kategoriji vokalnih skupina do 24 člana. To je tek djelić nagrada i priznanja koje su osvojile u svojoj bogatoj karijeri. Najduže su dio sastava Melani Andrić Vurušić i Diana Macan.

Prva postava Teranki iz 2002. godine djelovala je u sastavu: Daniela Perosa, Morena Peruško Butorac, Ileana Perosa, Sandra Petrović, Jadranka Celić Bernaz, Višnja Pilepić, Gordana Matana i Tatjana Merkl.

- Sada ćemo imati čak tjedan dana odmora, a onda kreću pripreme za novu sezonu te za festival klapa Puna je Pula u studenom, kazala je Puh Leko.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum