U Glazbenom poučku nastupila Cappella Justinopolitana iz Kopra

Instrumenti koji se ovdje jako rijetko mogu vidjeti i čuti

| Autor: Vanesa Begić
Cappella Justinopolitana iz Kopra

Cappella Justinopolitana iz Kopra


U srijedu je, najprije u Puli, u kinu Valli pred dvjestotinjak učenika, a potom u Rovinju, održan Glazbeni poučak, a tema je bila »Glazba u srednjem vijeku: sakralna i svjetovna«. Nastupila je Cappella Justinopolitana iz Kopra, u sastavu Marino Kranjac (viella, rebek, gajde, sopele, salterio, gittern, rauschpfeiffe, lutnja, renesansna gitara, vokal, Ana Birsa Krušec (flaute), Veronika Vižintin (tamburin, bubanj) i Janez Jocif (ghironda, gajde, flauta, portativ, šalmaj, krummhorn).

- Sretni ste što imate mogućnost čuti instrumente koji se jako rijetko mogu čuti i vidjeti kod nas, i što ovi glazbenici vrlo uspješno oživljavaju srednjovjekovnu glazbu. Marino Kranjac, osnivač ansambla rođen je u Labinu i već dugo godina proučava staru glazbu. Ansambl dolazi iz Kopra, a ime je dobio po starom nazivu grada: Justinopolis. Cappella je srednjovjekovni izraz za glazbeni sastav. Članovi ansambla koriste autentične replike povijesnih glazbenih instrumenata u raznim kombinacijama zvuka i sastava, kazao je Sandro Vešligaj, umjetnički voditelj ciklusa za Pulu

Na programu su bile skladbe autora, mahom anonimnih, iz 13. i 14. stoljeća. Među ostalima, izvedene su »Ductia«, »Salterello«, »La quinte estampie real«, »A madre de Jhesu Cristo«, ali i istarske skladbe poput »Polka ingležina (Šaltin iz Reparca)« ili »Dona Lombarda« - istarska tradicijska pjesma. Koncertni program ansambla obuhvaća veliki vremenski raspon, od srednjovjekovnih liturgijskih glazbenih kodeksa Cantigas de Santa Maria i Llibre Vermell, kao i srednjovjekovne plesne motive, od renesansnih plesova i glazbenih umjetnika ranog baroka.

Ciklus edukativnih koncerata »Glazbeni poučak« namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici. Autorice projekta su članice Istarskog pododbora HDGU-a Aleksandra Golojka i Nataša Dragun, a Golojka je i umjetnička voditeljica. Organizatori su Pučko otvoreno učilište grada Rovinja i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika - ogranak Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini