O sakralnoj i svjetovnoj glazbi u srednjem vijeku

Glazbeni poučak u srijedu u rovinjskom Multimedijalnom centru uz Cappellu Justinopolitanu

| Autor: Vanesa Begić
S jednog od glazbenih poučaka (Arhiva Glasa Istre)

S jednog od glazbenih poučaka (Arhiva Glasa Istre)


Ciklus edukativnih koncerata Glazbeni poučak 2023. održat će se u srijedu 20. rujna u Multimedijalnom centru Rovinj s početkom u 18 sati. Nastupit će Cappella Justinopolitana, odnosno Marino Kranjac (viella, rebek, gajde, sopele, salterio, gittern, rauschpfeiffe, lutnja, renesansna gitara, vokal), Ana Birsa Krušec (flaute), Veronika Vižintin (tamburin, bubanj) i Janez Jocif (ghironda, gajde, flauta, portativ, šalmaj, krummhorn). Tema je »Glazba u srednjem vijeku: sakralna i svjetovna«.

Marino Kranjac osnivač ansambla rođen je u Labinu i već dugo godina proučava staru glazbu. Ansambl nam dolazi iz Kopra, a ime je dobio ime po starom nazivu grada: Justinopolis. Cappella je srednjovjekovni izraz za glazbeni sastav. Članovi ansambla koriste autentične replike povijesnih glazbenih instrumenata u raznim kombinacijama zvuka i sastava.

- Ciklus edukativnih koncerata namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici. Slijedi dugogodišnju tradiciju rovinjskih koncerata za mlade, a cilj mu je predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače… Izlaganja su dvojezična, prezentacije multimedijalne i događanja interaktivna s publikom. Odabir tema odražava interes mlade publike koju anketiramo nakon svakog koncerta. Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju održavao u Pazinu, Vodnjanu i Medulinu, od 2015. i u Puli, a od 2017. i u Bujama, Umagu, Buzetu, kazala je autorica projekta i umjetnička voditeljica Aleksandra Golojka, koji je ovaj projekt osmislila uz Natašu Dragun.

Organizatori su Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika - ogranak Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum