ONLINE

Na filmskom festivalu nagrađena TRI HRVATSKA FILMA

Film Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti" osvojio je Nagradu OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni film, a hrvatskoj manjinskoj koprodukciji "Otac" Srdana Golubovića pripala je Nagrada publike te Nagrada Srednjoeuropske inicijative (CEI). U industrijskom programu Last Stop Trieste nagrađen je hrvatski projekt "Muzej revolucije" Srđana Keče

| Autor: Priredio Mladen RADIĆ
"Otac" Srdana Golubovića osvojio je dvije nagrade

"Otac" Srdana Golubovića osvojio je dvije nagrade


Na Filmskom online festivalu u Trstu dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti" osvojio je Nagradu OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni film, a hrvatskoj manjinskoj koprodukciji "Otac" Srdana Golubovića pripala je Nagrada publike te Nagrada Srednjoeuropske inicijative (CEI). Osim toga, u industrijskom programu Last Stop Trieste, nagrađen je i hrvatski projekt "Muzej revolucije" Srđana Keče.

"Film Ivana Ramljaka reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom. Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske," piše, između ostalog, u obrazloženju Nagrade OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa Award) koja je pripala dokumentarcu "O jednoj mladosti".

Film donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Svjetska premijera održana je na prizrenskom DokuFestu, na kojem je proglašen najboljim regionalnim filmom, a hrvatska na 29. Danima hrvatskog filma. U prosincu prošle godine film je ovjenčan i glavnom nagradom na francuskom Poitiers Film Festivalu.

Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a producent je Matej Merlić.

Na festivalu u Trstu nagrađen je i "Otac" Srdana Golubovića, nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je osvojio Nagradu publike te Nagradu Srednjoeuropske inicijative (CEI - Central European Initiative) za film koji "najbolje prikazuje dijalog između kultura".

Radnja "Oca" temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Goran Bogdan je za glavnu ulogu u filmu bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najbolji europskog glumca, a koju je osvojio Mads Mikkelsen.

"Otac" je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea, osvojivši nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. U Puli je prošle godine osvojio nagradu publike Zlatna vrata s prosječnom ocjenom 5,0.

Osim toga, projekt dugometražnog dokumentarnog filma "Muzej revolucije" redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić, koji se predstavljao u industrijskom programu Last Stop Trieste, osvojio je nagradu Flow Digital Cinema. Projekt produciraju Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), a koproduciraju Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, Češka).

Last Stop Trieste potprogram je industrijskog programa When East Meets West, a namijenjen je projektima koji su skoro završeni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini