u utorak i srijedu

Metakino – filmovi u povodu Svjetskog dana plesa u INK-u

| Autor: Mladen RADIĆ
"Karavan" Andree Gotovina

"Karavan" Andree Gotovina


U utorak i u srijedu u 20 sati u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta održat će se Metakino Pulske filmske tvornice – dvodnevni filmski program posvećen odnosima između plesa i filma te hrvatskom i pulskom kratkometražnom plesnom filmu.

Metakino je partnersko skvot kino koje pokazuje socijalnu snagu kinoprikazivanja spajajući različite publike u razgovoru o prikazanim filmovima, a ovo Metakino realizirano je u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula.

Ovim Metakinom obilježava se Svjetski dan plesa koji se održava svake godine 29. travnja u spomen na francuskog plesača, koreografa i plesnog reformatora Jeana Georgesa Noverrea koji je 1760. u svom djelu "Pisma o plesu i baletu" odbacio dotadašnju ulogu plesa kao zabave. Također se slave ples i film kao umjetnički oblici izražavanja i njihova univerzalnost koja pomaže ljudima da se bolje razumiju i povežu.

U utorak su na programu filmovi "Contrada" Matije Debeljuha i Roberte Milevoj, "Pokret" Tamare Bilankov, "Oda mladosti" Marcelle Zanki i "l'after life No. 8 by coco mosquito" Matije Ferlina. U srijedu će se prikazati "DADA/NENE - Kako nešto pretvoriti u ništa bez da izgubi ono nešto" autorskog tima Neven Radaković, Ivana Vojnić Vratarić, Marko Vojnić, Ivan Dobran i Danilo Lola Ilić, zatim "Sunshine on a gloomy day – Vane" Ivane Kalc i "Karavan" Andree Gotovina.

Razgovor o odnosu filma i plesa s pojedinim autorima, plesačima i plesačicama te publikom vodit će Marko Zdravković-Kunac, a filmska večer će se održati uživo i putem Zooma ( https://bit.ly/Filmoples22 , Meeting ID: 878 0094 1555, Passcode: w8eETG)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater