PROJEKCIJA TRINAEST EKSPERIMENTALNIH FILMOVA

Klub Pulske filmske tvornice Večeras "Cinema Reinvented"

| Autor: Mladen RADIĆ
Eksperimentalni film "Impresije gornjih atmosfera"

Eksperimentalni film "Impresije gornjih atmosfera"


Večeras u Klubu Pulske filmske tvornice pod nazivom "Cinema Reinvented" održat će se besplatna dvodijelna projekcija trinaest eksperimentalnih i avangardnih filmova koji pored uvida u razvoj svjetske kinematografije, izoštravaju percepciju i razvijaju sve oblike kreativnosti. Odabrani filmovi obnavljaju vezu s vizualnim umjetnostima slikarstva i fotografije te s glazbom i poezijom.

Kako kažu organizatori, eksperimentalni film zapravo postoji kao način razmišljanja o filmu, a ne kao žanr, i vizualno odgovara na pitanje "Što je kino?"; ne skriva tajne svoje proizvodnje, naprotiv, otkriva ih. Eksperimentalni filmovi pokazuju sam fizički film – izgreban, s rupama i razmacima između fotograma – i podsjećaju na medij na kojem su slike snimljene. Ponekad su vidljive i nesavršenosti ili pogreške koje podsjećaju da je osoba koja snima film eksperimentirala, istraživala i testirala estetske i perceptivne hipoteze.

Nesputane komercijalnim interesima, nadahnute željom da se alati kinematografije koriste za stvaranje izrazito osobnih filmova, eksperimentalne prakse otvaraju polje stvaranja i mogućnosti prema beskonačnom. U eri digitalnog filma i dematerijaliziranih medija, eksperimentalni film omogućuje otkrivanje kompilacija tehnika koje ovjekovječuju izvornu magiju kinematografije.

Razgovor o pogledanim filmovima, eksperimentalnim tehnikama te njihovom povijesnom i estetskom kontekstu vodit će filmski edukator Marko Zdravković-Kunac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of