FILMSKI FESTIVAL U TRSTU

Ove godine u cijelosti online: NA PROGRAMU I PET HRVATSKIH FILMOVA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Iz filma "Otac"

Iz filma "Otac"


Ove se godine Filmski festival u Trstu odvija od 21. do 30. siječnja u cijelosti online. U njegovim raznim programima bit će na rasporedu čak pet hrvatskih ostvarenja.

Talijanske premijere

Kako je navedeno na stranicama Hrvatskog audiovizualnof centra dugometražni dokumentarni film "O jednoj mladosti" redatelja Ivana Ramljaka prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma 32. Filmskog festivala u Trstu. Gledatelji iz Italije film će moći pogledati online, 24. siječnja. Ramljakov dugometražni prvijenac u prosincu prošle godine osvojio je glavnu nagradu na francuskom Poitiers Film Festivalu, a najboljim regionalnim dokumentarnim filmom proglašen je i na DokuFestu 2020., na kojem je imao svjetsku premijeru.

U istoj sekciji, 25. siječnja, prikazuje se i "Nulti krajolik" Brune Pavića. Film je svoju svjetsku premijeru imao na 24. Međunarodnom festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, u studenom 2020. godine.

Oba filma će na virtualnom izdanju festivala u Trstu imati talijansku premijeru.

Natjecateljski program

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazuje se animirani film "Arka" autora Natka Stipanićeva, a njegova online projekcija na rasporedu je 24. siječnja. Višestruko nagrađivana "Arka" je nakon premijere na prošlogodišnjem zagrebačkom Animafestu obišla niz međunarodnih manifestacija, a između ostalog prikazana je u sklopu natjecateljskog programa prestižnog PÖFF Shorts festivala, koji se odvija paralelno s Black Nights festivalom u Tallinnu.

Hrvatska manjinska koprodukcija, "Otac" Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film) svoju će talijansku premijeru imati u natjecanju dugometražnog igranog filma, a online projekcija zakazana je za 23. siječnja. "Otac" je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija), a na Pulskom filmskom festivalu je osvojio nagradu publike s prosječnom ocjenom 5,0. Osim toga, Gorana Bogdana, koji igra glavnu ulogu u filmu, Europska filmska akademija prošle je godine nominirala za Europske filmske nagrade u kategoriji Najboljeg europskog glumca.

Uz to, u sklopu programa Art & Sound, posvećenom radovima koji su "između filma i suvremenog umjetničkog djela", na Filmskom festivalu u Trstu prikazuje se dugometražni animirano-eksperimentalni film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, a koji je ušao u utrku za ovogodišnju nagradu Oscar. Film se publici prvi put predstavio u lipnju 2020. godine, u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, a od tad je osvajao nagrade i priznanja na domaćim (Animafest, Festival mediteranskog filma Split, Supertoon, Tabor Film Festival) i inozemnim festivalima (Anibar).

Ovogodišnje izdanje Filmskog festival u Trstu otvara film redatelja Emira Kusturice "Podzemlje" (1995.), a nagrada Eastern Star Award 2021 na današnjoj online ceremoniji otvorenja bit će dodijeljena glavnom protagonistu filma, glumcu Mikiju Manojloviću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum