Film "Tragovi" hrvatski kandidat za Oscara

Filmski prvijenac Dubravke Turić hrvatski predstavnik za dodjelu prestižne nagrade

| Autor: Mladen Radić
Iz filma "Tragovi"

Iz filma "Tragovi"


Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odlučilo je da će film »Tragovi« redateljice Dubravke Turić produkcijske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Film »Tragovi« dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. Osvojio je i brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, Nagradu za najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju te Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom Festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu - za montažu, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup te mnoge druge nagrade.

»Tragovi« prate znanstvenicu Anu (Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume. Uz režiju, Dubravka Turić, s Danijelom Žeželjem potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma, a pored »Tragova« tu su još bili »Cvrčak i mravica« Luke Rukavine, »Garbura« Josipa Žuvana i »Pelikan« Filipa Herakovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter