VARAŽDIN

Završena rekonstrukcija nasipa Otok Virje - Brezje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Završena je rekonstrukcija nasipa Otok Virje - Brezje na području općine Cestica u Varaždinskoj županiji, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatskih voda.

Hrvatske vode projekt realiziraju s partnerom, Direkcijom Republike Slovenije za vode, a riječ je o projektu prekograničnog usklađivanja smanjenja rizika od poplava na slivu Drave i Kupe, FRISCO 2.3.

Rekonstrukcija nasipa Otok Virje - Brezje na hrvatskoj strani i otvaranje kanala radi osiguranja bolje protočnosti kod naselja Mala Vas na slovenskoj strani rijeke Drave te gradnja i rekonstrukcija protupoplavnih zidova u naselju Hrvatsko na hrvatskoj strani i naselju Kuželj na slovenskoj strani na rijeci Kupi uspješno su međudržavno sudjelovanje na smanjenju rizika od poplava, istaknuli su iz Hrvatskih voda.

FRISCO 2.3 strateški je projekt interreg suradnje koji je počeo u travnju 2019., njegova vrijednost je 3.339.872,78 eura, a sufinanciranja se 85 posto  iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna duljina rekonstruiranog nasipa Otok Virje - Brezje je 3.711 metara. Projektom će se zaštiti 358 stanovnika te će se poplavno područje smanjiti za 820 hektara. Na širem području zaštitit će se 815 objekata uključujući stambene i gospodarske objekte te 3.090 stanovnika, a poplavno područje na poljoprivrednom zemljištu smanjeno je za 1.253 ha.

Na svečanosti završetka rekonstrukcije nasipa bili su varaždinski župan Anđelko Stričak, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, voditeljica sektora rijeke Drave u Direkciji Republike Slovenije za vode Mateja Klaneček te direktor Vodno-gospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

Uoči programa s hrvatske strane, sudionici su obišli područje slovenskog dijela projekta s otvaranjem radova u naselju Mala Vas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater