OSIJEK

U Kopačkom ritu završio projekt „DANUBEparksCONNECTED“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U  Parku prirode Kopački rit u petak je održana Završna konferencija projekta „DanubeparksCONNECTED“, organizacije koja okuplja 9 podunavskih zemalja i povezuje 17 zaštićenih područja na Dunavu, a cilj joj je očuvanje, razvoj i obnova Dunava, njegovih poplavnih područja i glavnih rukavaca kao cjelovitog ekosustava.  

 Kako je rekao Vlatko Rožac, voditelj stručne službe Javne ustanove Parka prirode Kopački rit i predsjednik organizacije Danubeparks koja je provodila projekt, bit projekta je povezivanje zaštićenih područja takozvanim zelenim koridorima, na čemu se intenzivno radilo. Dodao je kako organizacija Danubeparks okuplja devet podunavskih zemalja od Njemačke do Rumunjske i povezuje 17 zaštićenih područja na Dunavu. „Članstvo u ovoj organizaciji Kopačkom ritu je donijelo promociju na međunarodnoj razini i jačanje zaštite prirode“, rekao je Rožac.

Kako je pojasnio, suradnja između članica Danubeparks organizacije provodi se kroz projekte EUs ciljem zaštite, očuvanja i održavanja prirodne i kulturne baštine u Podunavlju.

„Projekt  ukupne vrijednosti približno tri milijuna eura, počeo je 1. siječnja 2017. godine. Projektom je pokrenuta kampanja za suzbijanje fragmentacije staništa koja obuhvaća poduzimanje primjerenih aktivnosti s ciljem obnavljanja i održavanja povezanosti svih elemenata staništa. To se odnosi prije svega na zaštitu dunavskih otoka, na prekogranično povezivanje suhih staništa i razvoj šumskih koridora i omogućavanje nesmetane i sigurne migracije ptica duž Dunava. Projektom je obuhvaćeno i niz promotivnih aktivnosti za skretanje pozornosti javnosti na prirodne vrijednosti dunavskih zaštićenih područja i mjere za njihovo očuvanje“, zaključio je Rožac.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini