BRUXELLES

Sastanak Europskog vijeća o proračunu uživo idućih tjedana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Vođe EU-a mogle bi se sastati uživo u idućim tjednima kako bi razgovarali o zajedničkom proračunu i s njime povezanim fondom za oporavak od pandemije koronavirusa te o ublažavanju restrikcija širom EU-a, navode u ponedjeljak diplomati i dužnosnici, a prenosi Reuters.  

Još od uvođenja oštrih restrikcija povodom pandemije koronavirusa u ožujku sastanak Europskog vijeća nije održan uživo.

Pregovori o zajedničkom proračunu EU-a uobičajeno su vrlo teški pa su zapravo samo rijetki vjerovali da je moguće postići sporazum putem platforme Webex za konferencijske pozive.

"Proračun i fond oporavka ne mogu biti dogovoreni bez fizičkog susreta. Nisam još susreo nikoga tko tvrdi da je to moguće postići video konferencijom", rekao je visokopozicionirani EU diplomat.

Zbog tehničkih smetnji, problema s prijevodom i depersonalizirane prirode video poziva europski vođe teško mogu replicirati atmosferu s često dugotrajnih samita u Bruxellesu. 

Europska komisija u srijedu će predstaviti nacrt Višegodišnjeg financijskog okvira vrijednog oko milijardu eura, kao i prateći fond za oporavak od koronavirusa.

Države članice borit će se da dobiju što više koristi za sebe nakon što je predstavljen francusko-njemački plan koji predviđa stvaranje fonda za oporavak vrijednog 500 milijardi eura.

"Štedljive" članice Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska protive se francusko-njemačkom planu te se zalažu za pomoć pogođenijim članicama u formi povoljnih zajmova, umjesto bespovratnih sredstava.

Siromašnije istočne članice EU-a upozorile su da sredstva namijenjena razvoju siromašnijih članica ne smiju biti ugrožena, zbog predviđene pomoći državama koje su najpogođenije koronavirusom.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum