ZAGREB

Ressler izabran za izvjestitelja Europskog parlamenta za proračun EU-a 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) izabran je za izvjestitelja i glavnog pregovarača Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu, objavio je petak ured zastupnika.

Ressler je tako postao najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta, preuzevši jednu od najodgovornijih uloga koju je obnašao neki od hrvatskih eurozastupnika, ističe se u priopćenju ureda zastupnika. 

Nakon usvajanja rekordnog europskog paketa pomoći i u trenutku kada se očekuju nacionalni planovi oporavka od pandemije, počinju pregovori o godišnjem europskom proračuna za 2022. Kao jedan od najvažnijih načina provođenja svih javnih politika i s osnaženim položajem Europskog parlamenta u proračunskim procedurama, proračun treba pružiti podršku i poticaj europskim građanima i poduzetnicima u krizi bez presedana koja je pogodila cijelu Europu.

Ressler ističe da će sljedeće dvije godine biti presudne za gospodarski i društveni oporavak te ponovno pokretanje europskog gospodarstva i života. Kao ključni cilj ističe sveobuhvatni oporavak za sve generacije, gospodarske grane i krajeve Europe. „Posebni fokus će biti stavljen na najpogođenije krizom - mlade, male i srednje poduzetnike te ruralne krajeve. U središtu prioriteta bit će digitalna i zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da nijedna generacija, sektor ili regija nisu zapostavljeni“, naglašava Ressler.

„Usvojeni paket oporavka i Višegodišnji financijski okvir, kroz koje Hrvatska na raspolaganju ima preko 24 milijarde eura, dali su nadu da će Europa uspjeti izaći iz krize osnažena. Zato imamo veliku odgovornost iskoristiti priliku - promišljenim korištenjem i ulaganjem ograničenih sredstava u inovativne sektore visoke dodane vrijednosti. Naši današnji odabiri će uvelike odrediti budućnost novih generacija - i u Hrvatskoj i u Europi“, zaključio je Ressler.

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

Članica Europskog revizorskog suda i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić čestitala je zastupniku Ressleru na važnom i izuzetno izazovnom poslu. „To je znak da kolege u Europskom parlamentu prepoznaju Karlov veliki rad, znanje i razumijevanje izazova s kojima se Unija suočava. Ovo je prilika i za Hrvatsku da se stavi naglasak na politike koje su važne za naš rast i razvoj te bolje isplaniraju isplate za ESI fondove i izbjegnu kašnjenja koja se u zadnjim godinama provedbe projekata iz prethodne perspektive (2014-2020) često događaju. Sigurna sam da će posao odraditi izvrsno, vodeći računa o ciljevima i potrebama cijele EU, a posebno naše Hrvatske“, istaknula je Maletić, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom