ZAGREB

Picula: zagrebački samit u svibnju "prava prilika" za EU i zapadni Balkan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula rekao je da je zagrebački samit u svibnju "prava prilika" da EU izađe iz krize vjerodostojnosti u koju je upala blokiranjem Sjeverne Makedonije i Albanije, priopćio je u utorak ured zastupnika. 

"Proces proširenja na zapadni Balkan može dati novi zamah našem zajedničkom europskom projektu, tako što će pokrenuti i potrebne reforme unutar same Europske unije nakon iskustva brexita", izjavio je u Bruxellesu hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, koordinator grupe S&D-a u Odboru za vanjske poslove EP-a i izvjestitelj za Crnu Goru te preporuke za zapadni Balkan.

"Neotvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile formalne uvjete, Europska unija upala je u još jednu krizu, krizu vjerodostojnosti prema zemljama zapadnog Balkana i na nama je sada da tu krizu prevladamo što je prije moguće", rekao je Picula i dodaje da je zagrebački samit u svibnju "prava prilika" za to. 

Picula je sinoć, zajedno s Kati Piri, potpredsjednicom S&D grupe zaduženom za vanjske poslove, predstavio poziciju grupe o proširenju EU-a, stajališta o metodologiji i budućnosti procesa pregovaranja o proširenju, priopćeno je iz ureda zastupnika. 

Načela S&D-a za europsko proširenje uključuju punopravno članstvo kao konačni cilj, jednaka pravila za sve zemlje kandidatkinje, pristup temeljen na zaslugama, borbu protiv klimatskih promjena, kao i sudjelovanje na konferenciji o budućnosti Europe. 

Uz navedena načela, zemlje kandidatkinje trebaju staviti naglasak na vladavinu prava, stabilnost i sigurnost, surađivati u borbi protiv kibernetičkih prijetnji i širenja dezinformacija, jačati demokratske političke institucije, raditi na socijalnoj i ekonomskoj koheziji, zaštiti okoliša i perspektivi mladih, dodaje se u priopćenju. 

Picula se sastao i s europskim povjerenikom za proširenje, Oliverom Varhelyiem. 

Varhelyi će u srijedu predstaviti preporuku Europske komisije o novoj metodologiji proširenja, a Picula u petak preporuke za zapadni Balkan. Piculino izvješće bit će i službeno stajalište Europskog parlamenta o novoj metodologiji proširenja, dodaje se u priopćenju. 

Članstvo u Uniji jedina je razumna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana, unatoč mnogobrojnim geopolitičkim izazovima i promjenama u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater