BRUXELLES/LUXEMBOURG

Ministri EU-a o sankcijama Bjelorusiji, Rusiji i dijalogu Srbija-Kosovo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a postigli su u ponedjeljak dogovor o sankcijama protiv bjeloruskog vođe Aleksandra Lukašenka, o sankcijama za odgovorne za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog te razgovarali o dijalogu između Srbije i Kosova.

Posebni predstavnik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak upoznao je ministre s najnovijim razvojem događaja. Lajčak je zahvalio ministrima na potpori dijalogu i istaknuo da postoji "jasna veza između dijaloga i europske budućnosti Srbije i Kosova".

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se EU zauzima za sveobuhvatan sporazum između Srbije i Kosova i da "status quo nije opcija". Osim toga, izrazio je potporu euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

"Uoči 25. obljetnice Daytonskog sporazuma trebalo bi vidjeti kakva je bilanca. Mislim da BIH također traži podršku, a Hrvatska ju snažno podržava na njezinu eurotlantskom putu", rekao je Grlić Radman.

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a prihvatili su njemačko-francuski prijedlog o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog trovanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

"Razgovarali smo o mogućim elementima odgovora na uporabu zabranjenog kemijskog nervnog agensa. Postignut je politički dogovor o provedbi njemačko-francuskog prijedloga o uvođenju restriktivnih mjera protiv onih koji su povezani s tim pokušajem ubojstva. Odluku će provesti tehnička tijela Vijeća", izjavio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

Njemačka i Francuska predložile su sankcije uz obrazloženje da nisu dobili vjerodostojno objašnjenje iz Moskve za činjenicu da je u tijelu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pronađen nervni agens Novičok, razvijen za vrijeme Sovjetskog Saveza

Ministar Grlić Radman je izrazio zabrinutost zbog stanja u Rusiji, njezina utjecaja na Bjelorusiju, ali i rekao da Moskvu treba "svakako pohvaliti zbog njezine kooperativne uloge u smirivanju sukoba između Armenije i Azerbajdžana.

Ministri vanjskih poslova postigli su dogovor da se i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko uključi na popis osoba koje su pod sankcijama.

"Vijeće je nametnulo sankcije, koje se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prijevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih prosvjeda. Popis ciljanih osoba bit će pod stalnim nadzorom. U skladu s postupnim pristupom, EU je spreman poduzeti daljnje restriktivne mjere, uključujući entitete i visokorangirani dužnosnike, među njima i Aleksandra Lukašenka", kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove koje su ministri usvojili na svom sastanku u Luxembourgu.

Riječ je o političkom dogovoru, a tehničke pojedinosti oko stavljanja na popis obavit će se na nižim razinama.

Ministri su također razgovarali o odnosima s Latinskom Amerikom i karipskim zemljama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of