RIM

Kineski ministar vanjskih poslova potpisao dva trgovinska ugovora s Italijom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi počeo je u utorak europsku turneju dolaskom u Italiju, gdje je u Rimu istog dana potpisao dva nova trgovinska ugovora.

Gušenje prosvjeda u Hong Kongu nametnulo se kao tema bilateralnih razgovora dok je hongkonški aktivist Nathan Law u utorak boravio u talijanskoj prijestolnici, gdje je zatražio od talijanske vlade da osudi kineske povrede ljudskih prava.

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio rekao je u utorak da je u Rimu potpisao dva ugovora s kineskim kolegom Wang Yiom: jedan o nabavi prirodnog plina od Snama, najvećeg operatora plinovoda u Europi, a drugi o izvozu talijanskih prehrambenih proizvoda u Kinu.

"Ovome se pridodaje važno partnerstvo u sektoru energetike i prometa", dodao je Di Maio na tiskovnoj konferenciji.

Rim je prva postaja Wangova petodnevnog putovanja nakon kojega će posjetiti Nizozemsku, Francusku, Njemačku i Norvešku, u prilikama pojačane napetosti između Pekinga i Washingtona. Ovo je njegovo prvo putovanje u inozemstvo nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

"Ujedinjena, stabilna i napredna Europa važna je za čitav svijet", komentirao je Wang pred novinarima, izrazivši želju za "učvršćenjem" veza EU-a i Kine.

Te su veze trpjele zbog "provokacija i štete koju su joj nanijele vanjske sile", dodao je, ne spomenuvši izrijekom Sjedinjene Države.

"Kina ne želi hladni rat" sa zemljama koje gledaju samo "svoje vlastite interese", istaknuo je, ocijenivši da bi to značilo "okrenuti kotač povijesti unatrag".

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater