BRUXELLES

Michel sazvao neformalni sastanak s čelnicima zapadnog Balkana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za nedjelju 16. veljače neformalni sastanak s čelnicima zemalja zapadnog Balkana, a na sastanku će sudjelovati i Andrej Plenković kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a.

Kako se doznaje iz Europskog vijeća, na sastanku će sudjelovati i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politikiu Josep Borrell. Neformalni sastanak održat će se uz radnu večeru i predviđeno je da će trajati oko dva i pol sata.
Sastanak je sazvan u sklopu priprema za neformalni sastanak na vrhu svih zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana, koji će se održati u Zagrebu, 6. i 7. svibnja.
Do sada se ovakve radne večere nisu organizirale na ovoj razini. U posljednjih pet godina takve je sastanke organizirala bivša visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Frederica Mogherini.
Sastanak se održava nekoliko dana nakon što je Komisija objavila prijedlog nove metodologije pristupnih pregovora.
Europska komisija (EK) predložila je u srijedu novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju Europskoj uniji, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja se dijele u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.
Ostalih pet klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.
Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa. Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum