BERLIN

Masovni prosvjedi u Berlinu za održiviji pristup poljoprivredi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Berlinu su u subotu povodom početka poljoprivrednog sajma Zeleni tjedan održani masovni prosvjedi na kojima je 30-tak tisuća prosvjednika tražilo održiviji pristup poljoprivredi i promjenu poljoprivrednih politika EU-a.

"Ovim prosvjedima još jednom pokazujemo da postoji društveni pokret koji želi drugačiju poljoprivrednu politiku", rekao je predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck. On je naglasio kako se njegova stranka protivi prodaji hrane po "nerazumno niskim" cijenama. 

Savez organizatora prosvjeda, među kojima su udruge poljoprivrednika, ekoloških aktivista te ureda za zaštitu potrošača, zatražio je od ministarstva poljoprivrede da "prestane povlađivati poljoprivrednoj industriji". 

"Klimatska kriza, previše nitrita i izumiranje životinjskih vrsta jasno pokazuju da ovako više ne ide dalje", rekao je jedan od organizatora Christian Rollmann. 

Savez je i vladu Angele Merkel optužio za loš odnos prema poljoprivrednicima što je uzrokovalo, kako je priopćeno, zatvaranjem preko 130.000 poljoprivrednih dobara od 2005., kada je Merkel došla na vlast. 

Prosvjedi pod sloganom "Siti smo svega" i na koje je iz čitave Njemačke stiglo i oko 150 traktora koji su blokirali središte Berlina, se održavaju na samom početku Zelenog tjedna, najvećeg poljoprivrednog sajma na svijetu i na kojem je Hrvatska ove godine zemlja partner. 

Organizatori između ostalog traže da kriteriji pri dodjeli poljoprivrednih subvencija ne bude obradiva površina i količina prinosa nego odnos prema životinjama i pridržavanje odredbi za ispunjavanje klimatskih ciljeva a svoje zahtjeve su predali i ministrici poljoprivrede Juliji Kloeckner.

Savez između ostalog traži i odustajanja od sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a sa zemljama Južne Amerike (Mercosur). Poljoprivrednici strahuju da bi time EU bio preplavljena jeftinom govedinom a Južna Amerika jeftinim subvencioniranim proizvodima iz EU-a. Ovaj sporazum bi, kako je nadalje naglašeno, uzrokovao još drastičnije uništavanje šuma u Južnoj Americi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater