ROTTERDAM

Manfred Weber novi je predsjednik Europske pučke stranke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački demokršćanin Manfred Weber izabran je u srijedu na kongresu u Rotterdamu s 89 posto glasova delegata za predsjednika Europske pučke stranke, najsnažnije političke grupacije u Europskom parlamentu.

"Mi smo kamen za zaštitu sigurnosti i buduće Europe", poručio je Weber u svom govoru nakon proglašenja rezultata.

"Potrebni smo Europskoj uniji", dodao je Weber, dugogodišnji član bavarske Kršćansko socijalne unije.

Novi lider smatra da u vremenima ekonomske krize i rata na granicama EU-a pučani, kao stranka kompromisa, imaju najbolja rješenja za europske probleme.

Ljevicu i desne populiste kritizirao je zbog pogrešne politike prema Rusiji.

"U Njemačkoj možemo vidjeti da je ublažavanje loš pristup, a suprotstavljanje ispravan", istaknuo je Weber, dodavši da je njemačka vlada predvođena socijaldemokratima, čiji je bivši predsjednik Gerhard Schroeder blizak Vladimiru Putinu, oklijevala prilikom zauzimanja oštrog stava prema Rusiji.

Zelene je kritizirao zbog protivljenja naoružavanju, a ustvrdio je i da "ljevica želi oslabiti NATO".

Za desne populiste poput Marine Le Pen je pak kazao da su "sramota za Europsku uniju" jer je dokazano da ih je financirala ruska vlast i zbog ranijeg protivljenja širenju EU-a na istok.

EPP se, poručio je Weber, zalaže "za inovacije, a ne ograničenja" u borbi protiv klimatskih promjena te ne želi deindustrijalizaciju i ekonomski neefikasne politike.

Europska pučka stranka (EPP) politička je grupacija desnog centra čiji je klub zastupnika najveći u Europskom parlamentu, a predsjednice Europskog parlamenta i Komisije članice su EPP-a.

Weber je od 2014. predsjednik kluba zastupnika EPP-a, a na mjestu predsjednika EPP-a nasljeđuje bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska koji se odlučio povući s mjesta čelnika EPP-a po preuzimanju vodstva nad Građanskom platformom, najvećom opozicijskom strankom u Poljskoj.

Weber nije imao protukandidata, iako se u medijima krajem prethodne godine špekuliralo o kandidaturi i drugih imena.

Tako je Politico sredinom listopada prošle godine pisao o grčkom premijeru Kiriakosu Micotakisu, hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i pregovaraču EU-a za brexit Michelu Barnieru kao mogućim predsjednicima EPP-a.

Weber je u listopadu ponovno izabran za predsjednika kluba zastupnika EPP-a pa će sada obnašati obje funkcije.

Željana Zovko smatra da je Weber „čovjek kompromisa i srednjeg puta te da pomiruje jug i sjever  Europe“.

„Mi ne želimo populiste, želimo odgovorne ljude“, kazala je HDZ-ova eurozastupnica novinarima u Rotterdamu.

Karlo Ressler, europarlamentarac HDZ-a drži da pučani tradicionalno imaju ulogu „graditelja mostova" i opisao ih je kao one koji podržavaju "uravnotežene, zdravorazumske, normalne politike, "što je posebno važno u trenutku kada se rat vratio na europski kontinent“:

Pad utjecaja EPP-a

Stranke koje pripadaju EPP-u posljednjih su nekoliko godina izgubile vlast u Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Sloveniji, a pučani trenutno imaju državnog čelnika u sedam (Austrija, Cipar, Grčka, Hrvatska, Latvija, Rumunjska, Slovačka) od 27 članica EU-a

„Činjenica je da je Europska pučka stranka trenutno u lošoj poziciji ako gledamo izborne rezultate po Europi i sastav Europskog vijeća“, priznaje HDZ-ov Tomislav Sokol.

Na pad utjecaja pučana osobito je utjecao nedavni poraz Kršćansko demokratske unije (CDU) na izborima u Njemačkoj, nakon 16 godina vlasti.

„'Mainstream' strankama je problem da se dosta teško razlikuju jedna od druge jer u principu postoji konsenzus o bitnim temama, što omogućava jačanje ovih malo ekstremnijih, na ljevici i desnici, političkih grupacija“, kaže Sokol, dodajući da će EPP „morati raditi na vlastitoj prepoznatljivosti“.

Na 27. kongresu EPP-a u Rotterdamu u srijedu će biti izabrani glavni tajnik, deset potpredsjednika i rizničar.

Među 11 kandidata za potpredsjedničke pozicije je i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica (HDZ).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater