BRUXELLES

Horvat najavio moguće mjesečne sastanke o učincima koronavirusa na gospodarstvo EU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko predsjedništvo spremno je organizirati sastanke Vijeće za konkurentnost o učincima širenja koronavirusa na gospodarstvo na mjesečnoj razini bude li potrebno, izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Horvat, koji je u četvrtak predsjedavao Vijećem za konkurentnost, izjavio je na konferenciji za novinare da se na sastanku razgovaralo o utjecaju koronavirusa na europsko gospodarstvo.

O tome će se još raspravljati i na neformalnom sastanku toga vijeća koje hrvatsko predsjedništvo organizira 19. i 20. ožujka u Zagrebu.

"Bude li potrebno, organizirat ćemo i formalne sastanke na mjesečnoj razini te uspostaviti fleksibilini i učinkovit način obavještavanja javnosti na dnevnoj ili tjednoj bazi o tome što se u kojoj zemlji zbiva i što se poduzima", rekao je.

"Pritom je najvažnije sačuvati mir i trezvenost, ne dati priliku bilo kakvoj panici", istaknuo je Horvat.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton istaknuo je da je "potrebno anticipirati događaje, koordinirati se i ozbiljno pristupiti poslu i to na temelju preciznih brojki".

Dodao je kako zasad još nema "konsolidiranih brojki", ali neki su podaci već poznati, primjerice da je izgubljeno dva milijuna noćenja koje su kineski turisti već rezervirali u Europi i koji su otkazani zbog koronavirusa. 

Komisija je na sastanku upoznala ministre sa svojim prvim procjenama o mogućem učinku koronavirusa na europsku industriju i skrenula pozornost država članica na važnost dijeljenja informacija i na koordinaciju mjera.

Vijeće je također raspravljalo o potpori industriji radi dostizanja ciljeva klimatske neutralnosti do 2050. i prijelazu na kružno gospodarstvo kroz digitalizaciju.

"Moramo osigurati da se tranzicija prema klimatski neutralnoj europskoj industriji odvija na pošten, uključiv i održiv način. Pretvaranje izazova u prilike bit će naša najveća zadaća. Naša današnja rasprava pokazuje da smo odlučni sačuvati konkuretnost naše industrije i istodobno ispunjavati klimatske ciljeve zacrtane u Europskom zelenom planu", rekao je Horvat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini