STRASBOURG/ZAGREB

Eurozastupnici traže da EU pojača pritisak na sudanske vojne vlasti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski parlament je velikom većinom glasova u četvrtak usvojio izvješće kojim predlaže da EU uskrati financijsku pomoć Sudanu kako bi se tamošnje vojne vlasti primoralo da prekinu represiju nad prosvjednicima i "poštuju volju sudanskog naroda"

Jiří Pospíšil iz Europske pučke stranke, koautor zajedničkog prijedloga rezolucije šest klubova zastupnika o političkoj krizi u Sudanu, istaknuo je da Europska unija mora “osuditi vojsku koja je na vlasti i generala al-Burhana jer ne poštuju volju sudanskog naroda i nad njim vrše agresiju”.

“General al-Burhan djeluje nezakonito i moramo upozoriti sudansku vojsku koja je na vlasti da će izgubiti financijsku potporu Europske unije", objasnio je Pospíšil.

Sudanske prodemokratske skupine započele su kampanju prosvjeda protiv vojske nakon državnog udara 25. listopada 2021. godine, kojeg je izveo vojni zapovjednik general Abdel Fatah al-Burhan i tako prekinuo tranziciju prema civilnoj vlasti gotovo dvije godine nakon pada Omara al-Bašira, bivšeg diktatora koji je vladao tri desetljeća.

Socijalistica Jytte Guteland (S&D) istaknula je problem seksualnog nasilja od strane vojne vlasti, te naglasila da “Komisija i države članice moraju iskoristiti sve moguće sankcije kako bi vojni čelnici u sudanu odgovarali za svoja djela. Trebamo uvesti zabranu uvoza i izvoza sigurnosnog materijala i pozivam Vijeće da djeluje jer postoji rizik da će države članice surađivati sa Sudanom na polju migracija i da će se to iskoristiti kako bi se kršila prava”.

Liberal Jan-Christoph Oetjen (Renew Europe) izjavio je da EU “traži od vojnih vlasti u Sudanu da se suzdrže od nasilja", posebice od ciljanih napada na zdravstvene radnike, pacijente i zdravstvene ustanove.

Zastupnici su istaknuli da za rješavanje krize nisu dovoljne samo riječi, te da se ne može stati na osudi.

Katrin Langensiepen iz kluba zastupnika Zelenih istaknula je da “borci za demokraciju zaslužuju rezoluciju kojom tražimo hitan prestanak svakog nasilja, tražimo povlačenje odredbe o izvanrednom stanju". 

"Ne može postojati imunitet za počinitelje kaznenih djela, ljudi trebaju imati slobodu mišljenja i djelovanja. EU i UN moraju moći intervenirati, promatrati procese, posjećivati zatvorenike, itd. Hitno mora biti uspostavljena suradnja sa sigurnosnim i graničnim vlastima Sudana”, rekla je.

Hannes Heide je u ime kluba zastupnika S&D objasnio da se novac kojeg je EU stavila na raspolaganje ne smije koristiti u vojne svrhe, te ocijenio da su nasilni incidenti ukazali da je potrebno “na razini EU zabraniti izvoz sigurnosne opreme, što posebice uključuje opremu za digitalni nadzor”.

Uz oružje, vojna vlast u represiji naroda koristi seksualno nasilje, upozorila je María Soraya Rodríguez Ramos u ime kluba zastupnika Renew Europe i istaknula da se ne smije zaboraviti na žene u Sudanu.. 

“Vojska koristi seksualno nasilje kao masovno oružje represije naroda. Svaki korak prema jačanju vojske je zapravo korak prema povećanju naselja. Moramo nametnuti sankcije i zatražiti polaganje računa onih koji se bore protiv ljudskih prava”, rekla je.

U ime kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, Elżbieta Kruk pozvala je na “snažnu podršku kako bi se uspostavio dijalog u međusobno podijeljenoj sudanskoj opoziciji”.

Gospodarskim sankcijama se usprotivio Fulvio Martusciello iz kluba zastupnika EPP-a upozorivši da uskraćivanje financijske pomoći "neće utjecati na elite nego će izazvati kaos”. 

“U rezoluciji stoji da se mora osigurati stabilnost prije nastavljanje podrške, no pomoć je usmjerena prema ljudima koji su očajni i svakodnevno pate”, napomenuo je.

Povjerenica Europske komisije, Stella Kyriakides završila je raspravu s pozivom da vojna vlast deeskalira nasilje. Uz to je pozvala na slobodu medija i strogo osudila seksualno nasilje koje se koristi da bi se utišali glasovi žena. 

“Europska unija je od početka poticala demokratske aspiracije sudanskog naroda, što će nastaviti u budućnosti sa svim sredstvima kojima raspolaže”, zaključila je Kyriakides

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater