BRUXELLES

Europska unija osudila novi državni udar u Burkini Faso

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija osudila je u subotu novi državni udar u Burkini Faso, kao i pogoršanje sigurnosne i humanitarne situacije u toj zemlji.

Državni udar "ugrožava napore koji se poduzimaju već nekoliko mjeseci, a pritom posebno mislim na angažman ECOWAS-a (Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država) koji nadzire tranziciju", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell.

"Europska unija poziva na poštivanje preuzetih obveza, koje su bile temelj sporazuma postignutog s ECOWAS-om 3. srpnja. Svrha sporazuma je poduprijeti Burkinu Faso na putu prema povratku na ustavni poredak najkasnije 1. srpnja 2024.", stoji u Borrellovu priopćenju.

"EU žali i zbog pogoršanja sigurnosne i humanitarne situacije u zemlji te je, u ovim teškim vremenima i dalje na strani naroda Burkine Faso."

Burkina Faso, jedna od siromašnijih zemalja u području Sahela u petak je doživjela drugi državni udar u zadnjih osam mjeseci, koji je rezultirao svrgavanjem s vlasti potpukovnika Paula-Henrija Sandaoga Damibe.

On je na vlast došao nakon puča počinjenog krajem siječnja. Novi moćnik je 34-godišnji kapetan Ibrahim Traoré, šef postrojbe specijalnih snaga Cobra, koje se u regiji Kayi na sjeveru zemlje bore protiv džihadista.

Oni su na sjeveru i istoku zemlje, u dijelu zemlje u kojemu su gradovi pod blokadom, pojačali napade u kojima ima mrtvih. U rujnu su napadnuta dva humanitarna konvoja. U oba je napada bilo puno žrtava.

U subotu su i u glavnome gradu Burkine Faso odjekivali pucnjevi, a do zuba naoružani pripadnici snaga sigurnosti provezli su se njegovim središtem u konvoju samo dan nakon što je predsjednik Paul-Henri Damiba svrgnut s vlasti.

Agencije izvješćuju da nije odmah bilo jasno što se točno događa i da nije bilo novosti o novome prvom čovjeku države Ibrahimu Traoreu.

Njega je na vlast postavila ista skupina vojnih časnika koja je pomogla Damibi da preuzme vlast nakon državnog udara 24. siječnja. Nije poznato gdje se trenutačno nalazi Damiba. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini