VARŠAVA/BRUXELLES

Europska komisija pozdravila odluku Sejma o ukidanju kontroverzne disciplinske komore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija u petak je ukidanje kontroverzne disciplinske komore Vrhovnog suda opisala pozitivnim korakom u pravom smjeru. 

Donji dom poljskog parlamenta u četvrtak je donio odluku o ukidanju tog tijela koje je moglo kažnjavati i suspendirati bilo kojeg suca i tužitelja i koje je bilo u središtu spora između Varšave i Bruxellesa oko demokratskih standarda. Komoru će zamijeniti novo tijelo, piše agencija dpa. 

Komisija je zaustavila isplatu milijardi eura pandemijske pomoći Varšavi, tražeći usuglašavanje s odlukama najviših europskih sudaca koji su zahtijevali izmjene komore kako bi se povratila neovisnost sudstva. 

Glasnogovornik Komisije u petak je rekao da će mnogo toga ovisiti o sadržaju i rasponu konačnog zakona koji treba biti u skladu s europskim zakonodavstvom i mišljenjem Europskog suda pravde. 

Mjeru koju je predstavio predsjednik Andrej Duda nakon izglasavanja u Sejmu sada mora potvrditi i Senat. 

Vodeći političari u Varšavi vjeruju kako su se tom odlukom zadovoljili uvjeti Bruxellesa te da ništa više ne sprječava isplatu pomoći. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u četvrtak je u donjem domu objavio kako će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen stići u Varšavu 2. lipnja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of