ZAGREB/BRUXELLES

EP: Ograničenja kretanja trebaju biti iznimna, fleksibilna i lokalna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski parlament poručio je ovaj tjedan da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, pozivajući države članice da ublaže ograničenja kretanja koja trebaju biti iznimna, fleksibilna i lokalna.

U rezoluciji o Schengenskom sustavu i mjerama poduzetima tijekom krize prouzročene bolešću covid-19, usvojenoj u utorak na plenarnoj sjednici, Parlament ističe da bi ograničenja slobodnog kretanja trebalo zamijeniti ciljanim mjerama koje bi omogućile prelazak granica uz istodobno jamčenje maksimalne sigurnosti i zaštite zdravlja.

Parlament potiče države članice da ublaže svoja ograničenja, ističući da bi ona trebala biti iznimka.

Također smatra da bi se ograničenja kretanja trebala temeljiti na stanju javnog zdravlja u pojedinim regijama te bi trebala biti fleksibilna i lokalna.

Parlament ističe da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, napominjući da to ovisi i o političkoj volji država članica i o njihovoj predanosti koordiniranju mjera.

Europarlamentarci pozivaju Komisiju, Vijeće EU-a i države članice da nastave poboljšavati i u potpunosti provoditi mjere za sveukupnu koordinaciju, posebno u pogledu propisa o karanteni, prekograničnog praćenja kontakata, strategija testiranja, zajedničke procjene metoda testiranja, uzajamnog priznavanja testova i privremenih ograničenja neobveznih putovanja u EU.

Pozivaju također Komisiju da ažurira internetsku stranicu „Re-open EU” kako bi se stvorila istinska jedinstvena kontaktna točka kojom se olakšava slobodno kretanje tijekom pandemije i pomaže građanima da se vrate normalnom životu

Zastupnici predlažu da se stanovništvo pograničnih regija i prekogranični radnici izuzmu iz mjera i ograničenja nametnutih zbog pandemije, pri čemu bi se od njih zahtijevalo da poštuju savjete i mjere zdravstvenih tijela država članica u cilju prevencije širenja virusa.

Parlament je ponovno pozvao Komisiju i države članice da što prije pripreme krizne planove u slučaju novih skokova u širenju koronavirusa kako bi se spriječilo da privremene granične kontrole u srednjoročnom razdoblju postanu polutrajne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater