BRUXELLES

EK-u predana peticija s više od 200 tisuća potpisa protiv SLAPP tužbi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koalicija nevladinih organizacija i aktivista predala je u utorak potpredsjednici Europske komisije (EK) Veri Jourovoj peticiju s više od 200 tisuća potpisa protiv SLAPP tužbi kojima vlade i tvrtke pokušavaju ušutkali medije.

Oko 170 organizacija civilnog društva, okupljenih u Koaliciji protiv SLAPP tužbi u Europi predalo je Jourovoj peticiju s 213.432 potpisa, kojom se od EK traži da predloži zakon kojim bi se suzbila ta praksa.

Potpredsjednica EK-a za vrijednosti i transparetnost zahvalila je predstavnicima koalicije i najavila da će izvršno tijelo EU-a u ožujku predstaviti europsku inicijativu protiv SLAPP tužbi.

“Nitko se ne bi trebao bojati izraziti svoja stajališta i dijeliti informacije koje su važne svima nama. Zlonamjerne parnice protiv novinara u EU-u i branitelja prava koji govore u javnom interesu mogu i moraju prestati”, izjavila je Jourova pošto je primila peticiju.

SLAPP je akronim od “strategic lawsuit against public participation” (strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti), odnosno radi se tužbama da se ušutkaju mediji.

“Predložit ćemo nove zakone i mjere za suzbijanje SLAPP tužbi i djelovati na zaštiti slobode medija. Naša demokracija ovisi o aktivnom angažmanu novinara i civilnog društva u slobodnom, otvorenom i pluralnom okruženju”, istaknula je Jourova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater