BRUXELLES

EK predlaže fleksibilnija pravila o državnim potporama za pomoć poduzećima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija je u utorak predložila fleksibilnija pravila o državnim potporama kako bi vlade država članica mogle pomoći gospodarstvu u suočavanju s posljedicama pandemije koronavirusa.

Novi Privremeni okvir predviđa mogućnost da nacionalne vlade mogu odobriti nekoj tvrtki izravnu bespovratnu pomoć ili porezne olakšice u visini do 500 tisuća eura; da izdaju državna jamstva na bankovne kredite tvrtkama, omogućiti javne ili privatne zajmove uz subvencioniranu kamatu.

Nova pravila predviđaju i važnu ulogu banaka u pomoći malim i srednjim poduzećima i stoga se izravne potpore neće smatrati pomoći bankama, nego njezinim klijentima.

Prijedlog Privremenog okvira o državnim potporama poslan je državama članicama radi konzultacija. Komisija ističe kako joj je cilj da se prijedlog usvoji u roku od nekoliko dana, što je za Europsku uniju iznimno brzo.

U vrijeme financijske krize, kada je također bilo znatno ubrzano donošenje odluka, trebalo je tri tjedna od početka internih konzultacija do usvajanja prijedloga.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater