PARIZ

Francuska sastavila listu tvrtki koje bi mogle trebati pomoć države - ministar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Francuska vlada sastavila je listu kompanija kojima će možda trebati državna pomoć zbog epidemije koronavirusa, poput novčane injekcije ili nacionalizacije, izjavio je u utorak ministar financija Bruno Le Maire.

Ne mogu objaviti imena ali kompanije znaju da mogu računati na podršku vlade, kazao je ministar.

"Nacionalizacija je, naravno, zadnje rješenje, ali ne isključujemo ni tu mogućnost", izjavio je Le Maire za France Info radio.

Pozvao je velike kompanije da pokažu umjerenost pri isplati dividende dioničarima i da striktno poštuju rokove plaćanja obveza prema dobavljačima. Tko ne bude vodio računa o tome, neće moći dobiti državna jamstva za kredite, upozorio je Le Maire.

Vlada je ponudila jamstva za korporativne kredite putem komercijalnih banaka ukupne vrijednosti do 300 milijardi eura, u sklopu mjera ublažavanja gospodarske krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Usvojila je i paket kriznih mjera vrijedan 45 milijardi eura, odnosno dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u obliku odgode plaćanja poreza i troškova na teret plaća i subvencioniranja plaća u kompanijama koje su zadržale radnike iako trenutno nemaju posla.

Kompanije su zatražile takvu pomoć za 720.000 radnika, rekao je Le Maire.

Prema danas objavljenom izvješću londonske tvrtke Markit, poslovne aktivnosti u Francuskoj zabilježile su u ožujku najveći pad u gotovo 22 godine zbog karantene kojom se nastoji zaustaviti širenje koronavirusa. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini