ZAGREB

Državni tajnik Lucić na sastanku europskih ministara u trgovinskom formatu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je u utorak na neformalnom sastanku Vijeća ministara za vanjske poslove u trgovinskom formatu, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri su razmijenili mišljenja o Komunikaciji Europske komisije o reviziji trgovinske politike EU, objavljenoj 18. veljače pod naslovom Revizija trgovinske politike – otvorena, održiva i asertivna trgovinska politika.

Složili su se da Komunikacija dolazi u pravom trenutku kada su, zbog krize prouzrokovane pandemijom COVID-19, prisutne globalne neizvjesnosti, političke i geoekonomske tenzije koje vode ka jačanju unilateralizma i zaobilaženju međunarodne suradnje i međunarodnih institucija.

Trgovinska i investicijska politika EU-a treba doprinijeti oporavku, pomoći u realizaciji ciljeva unutarnje i vanjske politike EU-a, dati potporu zelenoj i digitalnoj gospodarskoj transformaciji, pomoći u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. i osigurati konkurentnost poduzeća u novom digitalnom gospodarstvu, ističe se u priopćenju.

Državni tajnik Lucić istaknuo je kako bi gospodarstvo EU-a trebalo ostati otvoreno te da je očuvanje otvorenog sustava međunarodne trgovine na čelu sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) od iznimne važnosti za osiguranje pravednih uvjeta trgovine u svijetu.

Također je pozdravio što Komunikacija uz uključenost EU u globalnu trgovinu naglašava i značaj trgovinskih odnosa sa susjedstvom, pri čemu je posebno istaknuo značaj snažnije ekonomske integracije Zapadnog Balkana.

"Izražavamo potporu za reforme WTO-a. Cilj trgovinske politika EU-a je osigurati povoljno okruženje za EU tvrtke, posebno one koje su se u vrijeme pandemije pokazale najranjivijima – male i srednje poduzetnike", naglasio je državni tajnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom