BRUXELLES

Članice Schengena ne koriste se ispravno IT sustavom granične kontrole

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Članice šengenskog prostora ne čine dovoljno kako bi ispravno unosile podatke u informatički sustav (IT) granične kontrole, navodi se u izvješću koje je u ponedjeljak objavio Europski revizorski sud. 

Neki podaci nedostaju, drugi su podaci nepotpuni, a treći neispravno uneseni, zbog čega su granične kontrole neučinkovite, navodi se u izvješću.

U tekstu se navodi da je polovica graničnih policajaca dopustila nekome prijelaz granice bez da je prethodno provjerila podatke u sustavu IT.

Nepodudarnosti postoje između broja izdanih viza za Schengen i broja provjerenih viza, a to govori da se kontrole ne obavljaju uvijek na svim granicama.

Schengenski prostor slobodnog protoka ljudi između 22 članice EU-a i četiri europske države nečlanice Unije znači da se ne obavlja kontrola na granicama između tih zemalja.

I upravo zbog toga važna je kontrola na vanjskim granicama šengenskog prostora, kako radi migranata tako i radi borbe protiv terorizma i kriminala, navodi se u izvješću.

Revizori su pregledali kako sustav IT-a pomaže graničnim službama u obavljanju njihova posla, što uključuje kontrole ljudi, robe i viza, kao i usporedbu otisaka prstiju i podataka o putnicima.

"Granične službe, prema podacima u sustavu IT-a, odlučuju hoće li nekoj osobi dopustiti prijelaz, no ponekad ne dobiju primjerenu informaciju iz sustava da bi mogle odlučiti", rekla je revizorica Bettina Jakobsen.

Načelno su IT sustavi dobro osmišljeni da olakšaju takve kontrole, navodi se u izvješću koje su revizori sastavili na temelju pregleda u Finskoj, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu i Poljskoj. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom