BRUXELLES

Članice EU-a odobrile dogovor o udružnim tužbama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zemlje članice odobrile su u utorak politički dogovor o prijedlogu direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača, koji su prije tjedan dana postigli pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta.

Dogovor zemalja članica postignut je na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), u utorak, zadnji dan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Preostaje još da dogovor potvrdi Vijeće na razini ministara i Europski parlament na plenarnoj sjednici. Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom glasniku EU-a. Zemlje članice imat će dvije godine da u svoja zakonodavstva unesu odredbe direktive i tada će se početi primjenjivati.
Nova direktiva osigurat će potrošačima mogućnost kolektivnih tužbi zbog povreda prava Unije kojima bi mogli tražiti pravnu zaštitu, poput odštete, povrata plaćenog iznosa, popravak ili zamjenu ili raskid ugovora.
Europska komisija je još u travnju 2018. godine predložila nekoliko zakona za poboljšanje zaštite potrošača, koji, između ostaloga, predviđaju mogućnost kolektivne zaštite podnošenjem zajedničkih tužbi.
Primjerice, u slučaju kao što je Dieselgate, žrtve nepravednih trgovačkih praksi, kao što je zavaravajuće oglašavanje proizvođača automobila koji ne poštuju regulatorni okvir Unije za homologaciju vozila ili zakonodavstvo o zaštiti okoliša, mogli bi dobiti pravni lijek zajednički u okviru reprezentativnog postupka predviđenog ovom Direktivom. Takva zajednička pravna zaštita prije nije postojala u pravu Unije.
Trenutačno je u 19 zemalja članice moguće podnijeti udružne tužbe, ali takva mogućnost do sada nije postojala na razini EU-a.
Prema dogovorenom kompromisu, svaka država članica morat će odabrati najmanje jedno tijelo, poput organizacija za zaštitu potrošača, koje posluje neprofitno i ispunjavaju stroge kriterije, a nadzire ih javno tijelo. To tijelo moći će pokrenuti kolektivnu tužbu u ime skupine potrošača. Kriteriji za odabir tih tijela razlikovat će se prema tome hoće li se baviti nacionalnim ili sveeuropskim slučajevima.
Kako bi se izbjegla opasnost od zlouporaba, zlonamjernog ili neutemeljenog parničenja, predviđeno je da strana koja izgubi spor snosi troškove postupka.
Mogućnosti udružnih tužbi predviđene su u slučaju povreda prava EU-a u pogledu zaštite podataka, putovanja, uključujući prava putnika u zračnom i željezničkom prometu, turizma, energije, telekomunikacija, okoliša i zdravlja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater