Državna tajnica

Metelko-Zgombić: Hrvatska će pomoći BiH na putu u NATO i EU

| Autor: Hina
Andreja Metelko-Zgombić (Robert Anic/Pixsell)

Andreja Metelko-Zgombić (Robert Anic/Pixsell)


Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić i doministar vanjskih poslova BiH Josip Brkić u ponedjeljak su u Sarajevu potvrdili da dvije države imaju dobre bilateralne odnose a najavili su i nastavak potpore Hrvatske na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

Do 22. svibnja hrvatsko izaslanstvo koje predvodi državna tajnica Metelko-Zgombić u posjetu je BiH u povodu sudjelovanja Hrvatske u Paketu izgradnje obrambenih kapaciteta (DCB), inicijative NATO-a čiji je cilj pomoći BiH u suočavanju s izazovima na planu obrane.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu 2022. i promijenjenog sigurnosnog okruženja u Europi, NATO je povećao potporu partnerima među kojima je i BiH. U veljači 2023. ministri obrane članica NATO-a potvrdili su novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu koji treba ojačati obrambene i sigurnosne sposobnosti zemlje, uključujući područja kao što su upravljanje kriznim situacijama, kibernetička obrana, zračno-medicinska evakuacija i borba protiv terorizma.

Vlada Hrvatske je u prosincu prošle godine putem DCB paketa uplatila pola milijuna eura za BiH za nabavu komunikacijske opreme namijenjene bojnoj skupini lakog pješaštva iz sastava vojnih snaga susjedne zemlje.

Stručnjaci iz hrvatskog Ministarstva obrane do srijede će s kolegama iz Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH  razmatrati modalitete pomoći u modernizaciji taktičke komunikacijske opreme koja istodobno ima visoku razinu uporabljivosti u civilnim sustavima. Sve to planira se provesti uz punu primjenu NATO standarda.

Metelko-Zgombić je novinarima u Sarajevu kazala kako je NATO prepoznao BiH kao državu-partnera u kojega vrijedi ulagati a Hrvatska sada dokazuje konkretnu spremnost da u tome sudjeluje.

Potvrdila je kako je na dnevnom redu razgovora s dužnosnicima BiH bio i europski put njihove zemlje što je posebice važno nakon odluke Europskog vijeća iz ožujka da dopusti otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

"Idući korak je usuglašavanje pregovaračkog okvira i prva međuvladina konferencija kojom će se fizički otvoriti pregovori", kazala je državna tajnica ističući kako je za to nužan konsenzus i dobra volja svih sudionika. Najavila je kako Hrvatska kani BiH pomoći u kreiranju pregovaračke strukture.

Podsjetila je kako Ukrajina i Moldova već prave korake u screeningu domaćeg zakonodavstva što mora napraviti i BiH a istaknula je kako to u slučaju ove zemlje znači i uključujući izbornu reformu kako bi se osigurala ravnopravnost konstitutivnih naroda. Potvrdila je kako će to biti i jedan od prioriteta nove hrvatske vlade.

"Sve stranke sadašnje koalicije u predizborno su vrijeme jasno pokazale zahtjev da se to ugradi u zakonske mehanizme i mi ćemo o tome voditi računa", kazala je Metelko-Zgombić dodajući kako su na strani EU sada otvorena vrata a ono što je dobro to je da Unija uz zahtjev za reformama osigurava i ekonomska sredstva jer kroz Plan rasta za zapadni Balkan BiH sada može dobiti milijardu eura nepovratne pomoći i povoljnih kredita.

Izbori u EU, po njenoj procjeni ne usporavaju europski put BiH pa je "ključ" europskog puta sada samo u rukama domaćih političara koji moraju donijeti niz reformskih zakona a postoje svi izgledi da, kada se to dogodi, pregovori s Unijom počnu najkasnije tijekom mađarskog predsjedavanja odnosno do kraja godine.

Doministar Brkić je zahvalio na potpori Hrvatske jačanju oružanih snaga BiH a kazao je i kako u njegovoj zemlji računaju na potporu Hrvatske i u procesu pristupnih pregovora sa EU.

"Nadamo se nastavku dosadašnje dinamike partnerstva i dobrosusjedskih odnosa", kazao je Brkić dodajući kako vjeruje da BiH, unatoč trenutnim zastojima  može formalno otvoriti pristupne pregovora s Unijom u drugoj polovici ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter