BRUXELLES

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici država članica okupljaju se sljedeći tjedan na svom proljetnom sastanku na vrhu u Bruxellesu, a ministri vanjskih poslova i obrane održavaju zajednički sastanak.

Šefovi država ili vlada 27 zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu.

Jedna od najvažnijih tema bit će rat u Ukrajini i potpora EU-a napadnutoj zemlji, zatim ekonomska pitanja, konkurentnost europskog gospodarstva, posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, unutarnje tržište i pitanja energije. Također će biti riječi i o pitanju migracija.

Podloga za raspravu bit će dokumenti koje je protekli tjedan objavila Europska komisija. Komisija je prošli tjedan predstavila prijedlog Akta o industriji s nultom neto emisijom stakleničkih plinova te Akta o kritičnim sirovinama, prijedlog reforme tržišta električne energije i dugoročnu strategiju za konkurentnost gospodarstva.

Ministri za europska pitanja na sastanku Vijeća za opće poslove u utorak raspravljat će o nacrtu zaključaka za samit EU-a.

U ponedjeljak prije podne u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova država članica, koji će raspravljati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te razmijeniti mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izvijesti će šefove diplomacija o rezultatima razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija o normalizaciji odnosa dviju zemalja, koji su održani u subotu u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Borrell je nakon sastanka izjavio da su se Kosovo i Srbija suglasili o provedbi sporazuma EU-a o normalizaciji odnosa. Međutim, zasad još ništa nije potpisano.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je da je postignut nekakav dogovor, no rekao je da on nije ništa potpisao. „Danas smo trebali dogovoriti plan implementacije, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga", rekao je Vučić.

Kosovski Albin Kurti je pak rekao da postignuta suglasnost o osnovnom sporazumu o normalizaciji i plan njegove provedbe de facto znači da je Srbija priznala Kosova, ali da "bježi od potpisivanja sporazuma”.

Ministrima vanjskih poslova u ponedjeljak popodne pridružit će se ministri obrane kako bi raspravljali o provedbi Strateškog kompasa godinu dana nakon njegova odobrenja te o potpori EU-a Ukrajini.

Sljedeći tjedan u Europskom parlamentu u Bruxellesu sastat će se niz parlamentarnih odbora.

U ponedjeljak će u Odboru za ekonomske i monetarne poslove govoriti predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, koja će predstaviti mjere koja središnja banka poduzima u suzbijanju inflacije.

Isti odbor će raspravljati i o propasti Silicon Valley Bank (SVB) i njezinom utjecaju na financijsku stabilnost u Europi.

Propast Silicon Valley Bank najveći je pad neke banke u SAD-u nakon financijske krize 2008. Propast te banke koja je imala aktivu od 200 milijardi dolara, potaknula je strahove od šireg kraha.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis prošli je tjedan rekao da je prisutnost SVB-a u EU-u bila vrlo ograničena i da se ne očekuje efekt prelijevanja krize.

Odbor za građanske slobode razgovarat će s povjerenikom za pravosuđe Didierom Reyndersom o stanju u poljskom pravosuđu, nakon što je Komisija odlučila tužiti Poljsku Sudu EU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum