BRUXELLES

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sljedeći tjedan u Bruxellesu će se okupiti čelnici 27 država članica Europske unije na izvanrednom samitu na kojem će raspravljati o konkurentnosti europskog gospodarstva i o migracijama.

Podloga za raspravu o prvoj temi bit će Zeleni industrijski plan, koji je Komisija predstavila 1. veljače. Komisija je u tom planu iznijela prijedloge za povećanje konkurentnosti europske industrije i za potporu za brzu tranziciju prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

 S tim planom koji počiva na četiri stupa, Komisija je, između ostaloga, reagirala na američki Akt o suzbijanju inflacije, koji uz iznimno visoke cijene energije, predstavlja golemi izazov za međunarodnu konkurentnost europskih tvrtki.

 Prvi cilj toga plana je zadržati tvrtke u Europi i sačuvati radna mjesta.

 Komisija je predložila blaža pravila za odobravanje državnih potpora, privremeno do kraja 2025. godine, kako bi države članice mogle lakše pomagati svoja poduzeća u području čistih tehnologija. Plan uključuje i brže izdavanje dozvola za projekte koji pridonose klimatskoj neutralnosti.

 Plan je naišao na brojne kritike, pogotovo iz manjih država članica, koje se pribojavaju da će od toga najviše koristi imati Njemačka i Francuska budući da imaju najviše fiskalnih kapaciteta za potporu svojim tvrtkama. Komisija je još ranije u okviru borbe protiv posljedica pandemije, odobrila fleksibilnija pravila o državnim potporama, a podatci pokazuju da je gotovo 80 posto tih potpora odobreno u Njemačkoj i Francuskoj.

 Čelnici bi na samitu trebali dati smjernice Europskoj komisiji za izradu konkretnih zakonodavnih prijedloga do sljedećeg redovitog sastanka na vrhu, u drugoj polovici ožujka.

 Druga tema izvanrednog samita bit će pitanje migracija, koje opterećuje Europsku uniju već nekoliko godina.

  U posljednje vrijeme ima naznaka za optimizam da će do kraja mandata ove Komisije, to jest do proljeća sljedeće godine doći do suglasnosti o novom paktu o migracijama, koji je Komisija predstavila u rujnu 2020. U odnosu na raniji plan, glavni element novog pakta je da se obvezujuće kvote zamijene obvezujućom solidarnošću.

Drugim riječima, one zemlje koje ne žele prihvatiti ljude koji imaju pravo na azil, moraju na neki drugi način, najčešće financijski, pomoći onima koje to žele.

 Rješenje se također traži u jačanju zaštite vanjskih granica EU-a i efikasnijem vraćanju migranata koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu u njihove zemlje podrijetla.

 U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europska pitanja,  koji će raspravljati o nacrtu zaključaka za samit čelnika EU-a.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini