BRUXELLES/STOCKHOLM

EU želi osnovati ured tužitelja za prikupljanje dokaza ruskih zločina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi korak u borbi protiv nekažnjivosti zločina počinjenih u agresiji Rusije na Ukrajinu mogao bi biti uspostava tužiteljskog ureda koji bi prikupljao dokaze, izjavio je u petak u Stockholmu povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

“Prvi korak mogao bi biti uspostava tužiteljskog ureda koji bi prikupljao dokaze”, rekao je Reynders prije početka neformalnog sastanka ministara pravosuđa u Stocholmu na koje je jedna od glavnih tema kako osigurati da ratni zločini u Ukrajini ne prođu nekažnjeno.

Ured bio bi smješten u Den Haagu, u sjedištu Eurojusta, agencije EU-a za pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima. Reynder se kaže da bi se mogao brzo uspostaviti.

Europska unija se zauzima da se osnuje posebni sud za ruske zločine u Ukrajini i u očekivanju da se za to prikupi kritična masa potpore u međunarodnoj zajednici, želi krenuti s prikupljanjem dokaza.

Krajem studenoga prošle godine predsjednica EK Ursula von der Leyen je predložila osnivanje specijaliziranog suda uz potporu Ujedinjenih naroda, koji bi sudio za ruske zločine.

“Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući za zločine agresije protiv suverene države”, rekla je von der Leyen.

Na stolu su dvije dvije opcije, jedna je uspostava ad hoc međunarodnog suda, poput Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a druga je tzv. hibridna opcija, gdje bi jedan nacionalni sud, najvjerojatnije ukrajinski, ali s međunarodnim sucima, sudio za zločine ruske agresije.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini