Matić:

Hrvatski europarlamentarci trebaju biti zastupnici Hrvatske, a ne političkih stranaka

| Autor: Hina
Hina

Hina


SDP-ov kandidat na izborima za Europski parlament Predrag Fred Matić poručio je u nedjelju kako hrvatski europarlamentarci tamo trebaju biti zastupnici Hrvatske, a ne političkih stranaka te kako njegova stranka želi Hrvatsku u EU ravnopravnu s drugim zemljama.

"Svih 11 ili 12 zastupnika koji odlaze u Europski parlament su prvenstveno zastupnici Hrvatske. Oni koji budu izabrani i odu u Bruxelles ne idu kao predstavnici svojih stranaka nego kao predstavnici Hrvatske," rekao je Matić na konferenciji za novinare u Splitu.
Kazao je i kako ono što njemačka kancelarka Angela Merkel želi Njemcima, a Francuski predsjednik Emmanuel Macron Francuzima, on to isto to želi Hrvatskoj. Sebe smatra eurofilom te poručuje kako Europska unija može puno pomoći Hrvatskoj.
"Zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb je u jednom trenutku rekao kako se 'Vukovar iz Vukovara obraniti ne može' te je otišao u Vinkovce i ondje preuzeo Zapovjedništvo. Parafrazirajući to mi možemo, nažalost, reći 'Hrvatska se više iz Hrvatske popraviti neće'. Mi smo duboko zapali u glib, za 30 godina pomaka nikakvog nema i Europa nam nudi mogućnosti. Europa je potencijal iz kojeg mi možemo puno naučiti", uvjeren je Matić.
Podsjetio je i kako je slogan SDP na izborima za Europski parlament "ravnopravno," te pojasnio kako SDP želi Hrvatsku u Europskoj uniji ravnopravnu s drugim zemljama.

Željeli smo Hrvatsku poput Austrije i Švicarske

"Ukoliko Hrvatska ne krene prema zemljama Zapadne Europe i ako nas ne budu tretirali ravnopravno onda će nam jednostavno ostati ono kako je Hrvatska prošla prije 100 godina u svim zajednicama u kojima je bila, a bila je iskorištavna i drugorazredna. Mi to ne želimo. SDP želi ravnopravnu Hrvatsku u Bruxellesu, rame uz rame s ostalim zemljama," rekao je Matić.
Najbolja poruka za predstojeće izbore za Europski parlament je kaže: "Da ostanemo kao što su naši uzori - pozivam se na naše branitelje."
"Mi smo željeli Hrvatsku 90-ih godina da bude poput Austrije i Švicarske i drugih naprednih zemalja, a ne da hrvatski građani taj san ostvaruju tamo u Švicarskoj, Irskoj ili Austriji," poručio je Matić.
Matić je rekao i kako se nada da će ga na izborima prepoznati "prijatelji, stranačke kolege ali i hrvatski branitelji."
"Kaže se da se kampanja vodi 40-ak dana, moja osobna kapnja se vodi zadnjih dvadeset, trideset godina. Ako za to vrijeme nisam ništa napravio, sigurno neću ni u ovih 40 dana," kazao je Matić.
Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur je izjavio kako HDZ vodi slugansku politiku prema Europskoj uniji.
"Za razliku od Živog zida koji je za izlazak Hrvatske iz Europske unije, i za razliku od HDZ-a, koji provodi slugansku politiku prem EU, SDP se zalaže da se izborimo za naša prava i ravnopravnost unutar EU-a," kazao je Kotur.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom