SAZNAJEMO

USKOK pokreće istragu protiv prodavatelja tuđih nekretnina u Istri. OBJAVLJENI SU JOŠ NEKI DETALJI MODUSA OPERANDI

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


USKOK je, na temelju kaznene prijave PU istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1995., 1994., 2001., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te prijevara i krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja.
Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od kolovoza 2019. do srpnja 2021. godine, na području Istarske županije, u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao II., III. i IV. okr. i druge za sada nepoznate osobe, osmislivši sustav lažne prodaje nekretnina potencijalnim kupcima. Tako je najprije na društvenim mrežama, u oglasnicima i na drugi način pronalazio nekretnine koje se iznajmljuju ili se nude na prodaju, potom je utvrđivao gdje se nalaze i tko im je stvarni vlasnik, a po potrebi je osobno ili dajući naloge II. okrivljenoj te nekretnine i unajmljivao kako bi zainteresirane kupce mogao dovoditi u razgledavanje.
Putem lažnih profila na društvenoj mreži pronalazio je potencijalne kupce nekretnina i nudio im te nekretnine na prodaju, a zatim je na unaprijed dogovoren način i sukladno ulogama koje je zadao drugim okrivljenicima kod zainteresiranih kupaca stvarao i održavao lažno uvjerenje da o kupnji nekretnina pregovaraju s ovlaštenim osobama. U tu svrhu se I. okr., neistinito tvrdeći da je vlasnik ili punomoćnik vlasnika, kupcima lažno predstavljao imenima nepostojećih osoba ili imenima stvarnih vlasnika nekretnina. Također im je predočavao krivotvorene specijalne punomoći prodavatelja te je na strani prodavatelja potpisivao fiktivne ugovore lažnim imenima ili imenima stvarnih vlasnika, a kupce je odvodio i u razgledavanje nekretnina.
Pritom je II., III. i IV. okr. kao i druge za sada nepoznate osobe kupcima predstavljao lažnim imenima tvrdeći da su vlasnici nekretnina, da su u rodu s vlasnicima nekretnina ili da su vjerovnici vlasnika nekretnina. Osim toga je drugim okrivljenicima davao upute i naloge da se kupcima osobno ili telefonom predstavljaju lažnim imenima i da tvrde da su vlasnici nekretnina, da su u rodu s vlasnicima nekretnina ili da su vjerovnici vlasnika nekretnina, da unajmljuju nekretnine koje će kasnije nuditi na prodaju, da kupce vode u obilazak nekretnina, da od kupaca traže i primaju isplatu novčanih iznosa pod lažnom tvrdnjom da se radi o isplati kupovnine, kapare ili troškova poreza na promet nekretninama. Ujedno je II. okrivljenoj davao naloge i upute da se kupcima predstavlja kao javna bilježnica, da nabavlja i kupcima daje na potpis fiktivne ugovore, izjave i punomoći.

Okrivljenici su na unaprijed dogovoren način i s podijeljenim ulogama poduzimali opisane radnje te su od kupaca tražili i primali isplate novčanih iznosa pod lažnom tvrdnjom da se radi o isplati kupovnine, kapare ili troškova poreza na promet nekretninama. Od zainteresiranih kupaca nekretnina u navedenom razdoblju su primili ukupno najmanje 493.000,00 eura koji iznos su međusobno podijelili.


USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater