PRAVOMOĆNO

Sud u Bjelovaru ublažio kazne napadačima na Puljanina Evelina Valea (70). BIVŠI TIGAR BITUNJAC NAKON SEDAM MJESECI U ZATVORU OD DANAS JE NA SLOBODI

| Autor: Marica KOŠTA
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Presuda za brutalno premlaćivanje čuvara terase Old City bara na Danteovom trgu u Puli ujutro 21. srpnja 2019. je odlukom bjelovarskog suda da odbaci žalbu državnog odvjetništva, a uvaži žalbe Bitunjca i Bjekića, ublažena * Bitunjcu sedam mjeseci zatvora, Bjekiću uvjetna osuda na godinu dana zatvora

 

Zahvaljujući drugostupanjskoj presudi Županijskog suda u Bjelovaru Robert Bitunjac (25) iz Zagreba koji je zajedno s Matejom Bjekićem (25) iz Petrinje i jednim maloljetnikom bio osuđen na Općinskom sudu u Puli zbog ljetošnjeg teškog ozljeđivanja Puljanina Evelina Valea (70) od danas je na slobodi.

Presuda za brutalno premlaćivanje čuvara terase Old City bara na Danteovom trgu u Puli ujutro 21. srpnja 2019. koju je javnost osudila kao preblagu, tako je odlukom bjelovarskog suda da odbije žalbu državnog odvjetništva, a uvaži žalbe Bitunjca i Bjekića dodatno ublažena.

Teško ozlijedili čuvara

Naime, na pulskom sudu su trojica mladića osuđena zbog teškog ozljeđivanja Valea odnosno proglašeni su krivima jer su "drugog teško tjelesno ozlijedili, a djelo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi. Bjelovarski je Županijski sud ublažio tu kvalifikaciju i presudio da se radi samo o teškom ozljeđivanju navodeći da se "činjenica starije životne dobi oštećenika ne može sama za sebe smatrati kao da se radi o osobi posebno ranjivoj zbog dobi". Bjelovarskom sudu, očito, osoba u dobi od 70 godina nije posebno ranjiva.

Robert Bitunjac je pulskom presudom bio kažnjen djelomičnom uvjetnom osudom na godinu i osam mjeseci zatvora pri čemu je deset mjeseci trebao provesti iza rešetaka. Preostalih deset mjeseci ne bi trebao odslužiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Bjelovarski sud mu je kaznu smanjio tako da mu je izrekao sedam mjeseci zatvora i sedam mjeseci uvjetne osude, s trogodišnjim rokom provjeravanja. Tih sedam mjeseci jučer je isteklo pa je iz pulskog zatvora gdje se nalazio od 21. srpnja 2019. jučer pušten na slobodu.

Sam čin premlaćivanja 70-godišnjeg umirovljenika, čuvara terase ugostiteljskog objekta u središtu Pule naišao je na veliku osudu javnosti, tim više što je jedan od napadača, 25-godišnji Bitunjac tada bio pripadnik Tigrova, elitne postrojbe Hrvatske vojske. U bolnici su umirovljenika kojemu su mladići slomili ruku i tri rebra posjetili zapovjednik Tigrova, brigadir iz Knina, osobno ga je nazvao ministar obrane ispričavajući se zbog incidenta, a posjetio ga je i pulski gradonačelnik.

Nečasni otpust iz HV-a

Zbog napada na Valea 25-godišnji Bitunjac ubrzo je dobio nečasni otpust iz vojske, a činjenicu da je nedjelo počinio kao vojnik pulski je sud cijenio kao otegotnu okolnost navodeći da je kao vojnik "trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati".

Matej Bjekić, bivši student, presudom Općinskog suda u Puli bio je kažnjen s godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi. Županijski sud u Bjelovaru mu je, međutim, umjesto rada za opće dobro izrekao uvjetnu osudu na godinu dana zatvora u koji neće ići ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Maloljetniku, kojemu je suđeno temeljem Zakona o sudovima za mladež ostala je na snazi odgojna mjera pojačane brige i nadzora.

Trojici napadača pulski sud je kao olakotne okolnosti uzeo raniju neosuđivanost, mlađu životnu dob, priznanje i kajanje zbog počinjenog kaznenog djela i isprika oštećenom Valeu, koji je ispriku i prihvatio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini