SLUČAJ IZ SRPNJA - danas donesene presude

POZNATE KAZNE MUČKIM NAPADAČIMA NA STARCA ISPRED OLD CITY BARA U CENTRU PULE: Nevjerojatno su male, jedan od njih dobio samo pojačanu brigu i nadzor!

| Autor: Mateo SARDELIN

Poznat je epilog slučaja koji je minulog ljeta prestravio Hrvatsku jer je troje mladića, od kojih je jedan pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske, napalo nemoćnog umirovljenika koji je po noći čuvao ugostiteljski objekt Old City u centru Pule. Od troje napadača na 69-godišnjeg Puljanina 21. srpnja ove godine samo jedan će u zatvor - na deset mjeseci. Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi, koji je dobio godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje.

premlacivanje

Robert Bitunjac na privođenju u Puli

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

premlacivanje

Matej Bjekić

Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati. U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu. Podsjetimo, Hrvatska vojska je najavila stegovni postupak nakon što kazneni bude okončan, a moguća posljedica je i izbacivanje iz vojske.

Ostala dvojica napadača imala su olakotne okolnosti: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student.

Niti jedan od njih nije došao na današnje izricanje presude.

Podsjetimo, napadači su 69-godišnjem Valeu slomili ruku i nekoliko rebara, zbog čega mu je pružena hitna pomoć u pulskoj bolnici. Brutalni napad dogodio se 21. srpnja između 7 i 7.10 sati na terasi Old City bara u samom centru Pule. Prema navodima Državnog odvjetništva, trojica su prema prethodnom dogovoru i u cilju da Valea teško ozlijede, a svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor i pobjeći od njihova napada, lica zamaskiranih odjećom i maramama, došli u njegovu neposrednu blizinu, dok je sjedio za stolom. Dok je maloljetnik s palicom u ruci stajao u njegovoj neposrednoj blizini zaklanjajući mu najbliži izlaz s terase, prvookrivljeni Bitunjac ga je više puta udario šakom u glavu, a kada je ovaj ustao i krenuo bježati, drugookrivljeni Bjekić je snažno bacio na njega stolicu i udario ga u ruku. Kad su ga sva trojica sustigla, Bjekić ga je odgurnuo u kontejner za smeće, uslijed čega je 69-godišnjak pao na tlo.

premlacivanje

Napadače je snimila nadzorna kamera i prije nego su se maskirali

"Dok je ležao na tlu, trojica okrivljenika su ga nogama udarali po tijelu te je Vale uslijed svih udaraca i napada zadobio teške tjelesne ozljede", piše u optužnici.

Napad su snimile i nadzorne kamere, a prizor premlaćivanja i iživljavanja nad umirovljenikom nikoga nije ostavio ravnodušnim. Bezobzirnom napadu na noćnog čuvara terase Old Cityja navodno je prethodio pokušaj trojice mladića da skinu hrvatsku ili istarsku zastavu koje su visjele na terasi. Vale ih je upozorio da ne diraju zastave, a huligani su otišli do obližnjeg stana u kojemu živi Bjekić, ondje se preodjenuli i maskirali te se vratili radi obračunavanja s Valeom. S kapuljačama na glavi i maramama preko lica napali su nemoćnog 69-godišnjaka i desetak ga minuta tukli i progonili po Danteovom trgu.

premlacivanje

Teško ozlijeđenom umirovljeniku Evelinu Valeu pružena je hitna pomoć u pulskoj bolnici

Budući da se vrlo brzo doznalo da je prvookrivljeni 25-godišnjak pripadnik elitne vojne postrojbe Tigrovi, reagiralo je i Ministarstvo obrane koje je oštro osudilo njegovo sudjelovanje u napadu. Iz MORH-a su izrazili žaljenje i uputili isprike zbog neprimjerenog i nedopustivog ponašanja njihovog djelatnika koji se u vrijeme incidenta u Puli nalazio na odmoru, odnosno nije bio u službi. MORH je ujedno najavio da će, ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je njihov pripadnik počinitelj kaznenog djela, protiv njega pokrenuti kazneni i stegovni postupak koji za ishod može imati izbacivanje iz vojske.

Osim MORH-a i cjelokupne javnosti napad su oštro osudili i vlasnici kafića čiju je terasu čuvao Evelino Vale, kao i Robert Zenzerović, dekan Fakulteta ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković na kojemu je Bjekić kratko vrijeme studirao.

Reakciju pretučenog umirovljenika možete pročitati na ovom linku:

https://www.glasistre.hr/crna-kronika/pretuceni-umirovljenik-evelino-vale-ogorcen-kaznama-za-trojicu-koja-su-ga-pretukla-evo-koliko-bi-im-on-dao-599324

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom