SVE SE ODVIJALO OKO MILJU OD KOPNA

POŽAR NA RIBARSKOM BRODU: Savudrijski ribari opisali detaljno što se događalo njihovim kolegama na moru

| Autor: Marina VUKŠIĆ, Bojan ŽIŽOVIĆ
Požar na brodici kod Savudrije

Požar na brodici kod Savudrije


Djelatnici Postaje pomorske i aerodromske policije Pula spasili su jučer članove posade ribarice koja se zapalila oko 13.30 sati na udaljenosti od 700 metara od rta Savudrija. Policijski službenici obavljali su svoje redovne zadaće na policijskom plovilu P-111 u Savudrijskoj vali kada su primijetili ribaricu u plamenu. Odmah su se uputili prema gorućoj ribarici te su članovima posade dobacili aparat za gašenje požara.

Nažalost, plamen se već razbuktao tako da posada nije uspjela ugasiti vatru. Tada su policijski službenici prekrcali dvoje članova posade na policijsko plovilo i sretno ih, bez ozljeda, prevezli do luke Savudrija.

Kod lukobrana lučice Savudrija čekala su dva vatrogasna navalna vozila sa koji su krenuli u gašenje. U 14.25 sati od strane vatrogasaca vatra je stavljena pod nadzor te je požar na plovilu ugašen. Lučka kapetanija Umag preuzela je daljnje postupanje vezano za havariju i požar na plovilu. Tijekom požara nije došlo do zagađenja mora, niti izlijevanja goriva.

Savudrijski ribari opisali su nam detaljno što se događalo njihovim kolegama na moru. Kažu da su braća Mihael i Danijel Kocijančić, nakon što su položili mreže i vraćali se u kraj, primijetili dim koji se širio ispod poklopca motora pa su zaustavili plovilo. Kad su otvorili poklopac, dim je postajao sve intenzivniji te je ubrzo buknuo i plamen. Prema riječima ribara, cijela se drama događala na oko milju od obale.

Policijski brod je ubrzo priskočio u pomoć. Braća su odlučila napustiti svoje plovilo, a njihov je stric doteglio brod u savudrijsku luku, gdje su ga konačno ugasili vatrogasci. Šteta je, prema procjeni ribara, tolika da je pitanje može li plastificirani drveni brod uopće više ikada zaploviti. Trenutno je dopola na suhom.

Plovilo je inače, prema kazivanju ribara, dužine sedam i pol metara, a braća Kocijančić su se njime služila za polaganje mreža. Izgleda da je kvar na motoru bio krivac što su u kraj došli s policijskim brodom, te su samo mogli gledati kako njihovo plovilo guta gusti dim. Za dvojicu ribara kolege imaju samo riječi hvale, kažu da su povučeni i radišni. Prema njihovim riječima, braća posjeduju još jedan manji brod. Ovaj koji je izgorio prema svemu sudeći nije bio osiguran protiv ovakvih situacija. Naime, ribari nam kažu da nitko od njih ne osigurava brodove protiv požara pa vjerojatno nisu ni Kocijančići.

Video incidenta možete pogledati ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum