OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U PAZINU

NOVI DETALJI SLUČAJA "BOMBA" U UMAGU: Sud osumnjičenici zabranio približavanje određenim osobama. Određene su još neke mjere

| Autor: Glas Istre
Gordana Colnar (Cropix)

Gordana Colnar (Cropix)


Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je 30. lipnja, nakon što je Policijska postaja Umag-Umago podnijela kaznenu prijavu protiv hrvatske državljanke (1952.), otvorilo istraživanje protiv nje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela lažne uzbune iz čl. 316. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica (1952.) 25. lipnja 2022., u nakani da izazove hitnu intervenciju policije, kao i uznemirenost većeg broja osoba na jednom javnom okupljanju u Umagu; svjesna da se radi o neistinitoj informaciji i znajući da je posrijedi okupljanje više osoba, kao i da će ta informacija biti proslijeđena policiji; sa svog mobilnog uređaja na mobilne uređaje dvoje djelatnika iz organizacije okupljanja poslala SMS poruke lažno navodeći da je na okupljanju postavljena bomba. Djelatnici su to odmah dojavili policiji pa su policijski službenici hitno intervenirali na mjestu okupljanja radi sprječavanja opasnosti od aktivacije eksplozivne naprave, koja nije bila postavljena pa nije ni pronađena.

Osumnjičenici su naložene mjere opreza redovitog javljanja policijskoj postaji (čl. 98. st. 2. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) i mjere opreza zabrane približavanja te zabrane uspostavljanja i održavanja veze s određenim osobama (čl. 98. st. 2. toč. 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku), zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, cijeneći da se navedene opasnosti mogu otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza.

Kako smo već pisali, a prema neslužbenim informacijama, riječ je o bivšoj predsjednici Hrvatskog sindikata šumarstva Gordani Colnar iz Zagreba.

Policija ju sumnjiči da je 25. lipnja oko 19.40 sati na dva broja telefona poslala poruke u kojima je navela da je u jednom turističkom naselju na području Umaga postavljena eksplozivna naprava. Njene anonimne poruke bile su upućene ni manje ni više nego predstavnicima sindikata, koji su se u tom trenutku nalazili u Umagu gdje su se bavili organizacijom sindikalnog druženja.

Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici, kao i djelatnici protueksplozijske zaštite, koji su pregledali turističko naselje, pogotovo prostor u kojem se trebao odvijati spomenuti organizirani događaj s većim brojem sudionika - sportske igre Hrvatskog sindikata šumarstva.

Srećom, prilikom pregleda turističkog naselja policajci nisu pronašli nikakav sumnjiv predmet, pa su utvrdili da je riječ o lažnoj dojavi. U pretrazi je sudjelovalo mnoštvo policajaca temeljne policije, kao i posebnih rodova policije i zaštitara turističkog naselja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater