JEDANAESTI DAN POTRAGE

NOVI DETALJI POTRAGE ZA MATEJEM PERIŠEM: Mladi Splićanin žrtva sukoba navijačkih skupina?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Tom Dubravec / Cropix)

(Snimio Tom Dubravec / Cropix)


Već jedanaest dana traje potraga za Splićaninom Matejem Perišem (27) koji je u noći s 30. na 31. prosinca nestao u Beogradu.

Stigle su nove informacija oko telefona Periša koji je bio ugašen i koji se nikako nije mogao locirati od početka potrage. Sada je potvrđeno kako se telefon Mateja Periša ugasio u blizini restorana na Sava promenadi, odnosno, da je tamo posljednji put registriran.

Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak te stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja, za Večernji je komentirao koliko je uopće precizno lociranje preko baznih stanica.

"Kombinirajući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sustava moguće je dosta dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe.

Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gdje je zadnji put mobitel bio aktivan, ali i informacija je li mobitel ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad mobitel ugasite on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a u slučaju uništenja mobitela ili upadanja u vodu on samo prestane komunicirati s mobilnom mrežom". objašnjava Lubura, piše Net.hr.

Osim lokacije,  mobitel i operater mogu pružiti i druge infromacije neprocjenjive za potragu.

Osvrćući se na tvrdnje Matejevih prijatelja da mu je mobitel neposredno prije nestanka bio pun 75%, dodao je da na mobilnoj mreži mora biti zabilježeno ako ga je sam isključio.

"Ako takve informacije nema, prema mojem mišljenju je mobitel uništen ili je upao u vodu. Bez obzira što je Matej imao Samsung A21 mobitel koji određeno vrijeme vodonepropusan do manje dubine, ukoliko je upao u vodu nestao bi s mreže jer se radijske frekvencije mobilnih mreža ne mogu rasprostirati kroz vodu i komunikacija mreže s mobitelom bi bila nemoguća čak i kad bi mobitel neko vrijeme radio", zaključuje Lubura.

U čitavoj priči oko nestanka, sve češće se spominje i klub Gotik. Za sada uopće nije poznato kako se zove vlasnik kluba, osim što se medijima nakon nestanka javio muškarac koji se prestravio kao menadžer i rekao da u klubu nije bilo incidenta, Isto je kasnije ponavio i srpski ministar policije Aleksandar Vulin.

Ipak, Jutarnji list doznaje iz izvora bliskih istrazi, jedna od radnih verzija policijske istrage je i da se Matej Periš (27) "zakačio" s nekim iz osiguranja Gotika. Osiguranje klubova, pa i ovog, u pravilu drže pripadnici povezani s navijačkim skupinama, a izvor za Jutarnji tvrdi da se radi o pripadnicima navijačke skupine Grobari i ljudima bliskim uhićenom Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja. Prikupljaju se i saznanja među pripadnicima Torcide jer je jedna od pretpostavki da je Periš možda bježao od nekoga od pripadnika tih navijačkih skupina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of