DESETI DAN POTRAGE

NESTALOG SPLIĆANINA MATEJA PERIŠA TRAŽE TERMOVIZIJSKIM KAMERAMA: Potragu je komentirao i bivši šef SOA-e

| Autor: Glas Istre
(Snimio Tom Dubravec / Cropix)

(Snimio Tom Dubravec / Cropix)


Matej Periš nestao je u Beogradu prije deset dana. Potraga još nije dala nikakve konkretne rezultate, a u cijelom slučaju ima puno nepoznanica. Pao je snijeg, koji otežava potragu, piše Index.

U potrazi za Matejem sudjeluje i Mreža za opasnost Srbije. Na instagramu je objavljena snimka kako termovizijskim kamerama pretražuju napuštene objekte.

Matejev otac Nenad kazao je za HRT da je s policijom razgovarao o mogućnosti da se zatraži pomoć drugih zemalja koje na raspolaganju imaju satelitske snimke lokacija na kojima je njegov sin posljednji put viđen.

"Ja sam razgovarao s njima prije nekoliko dana, ja sam otac koji traži sina, i u tom razgovoru ja sam kao netko tko razmišlja o tome 24 sata dnevno pitao ima li mogućnosti da se koriste neke tehničke mogućnosti koje u ovoj regiji, u Srbiji i okruženju, možda nisu dostupne. Satelitske snimke, bilo što drugo od zemalja koje to posjeduju. 

Ja sam razgovarao s njima i pitao je li to moguće pa ako je, to treba napraviti, da se eventualno zamoli i da se vidi jer on je imao mobitel kod sebe, taj mobitel je bio isključen, Je li moguće odrediti lokaciju gdje je, je li moguće vidjeti kretanje čovjeka?" rekao je Matejev otac.

Bivši šef SOA-e: Svi tragovi su ključni, mobitel, taksist...

Bivši šef SOA-e Ante Letica komentirao je za RTL Danas detalje nestanka.

Na upit što je sa snimkama kamera iz kluba, kaže:

"Ja ne znam postoje li nadzorne kamere u klubu. Međutim, kamere koje su po Beogradu, ali i kamere koje su po nekim drugim objektima, a nisu vezane za tek kamere po Beogradu zasigurno je srpska policija, u suradnji sa srpskim tužiteljstvom, izuzela te snimke. Proučavala te snimke i uspoređivala s lokacijama mobitela i tako pokušala utvrditi smjer njegovog kretanja".

Komentirao je i Matejeve prijatelje.

"Oni su to kasno prijavili. Međutim, policija ovako i onako traži da protekne 24 do 48 sati od saznanja o nestanku do toga da se pogon policije pokrene. Oni su tamo zasigurno bili ispitani i uzete su njihove izjave. Poligrafski su ispitani i to je vjerojatno i dobrovoljan pristanak na poligraf. Drugo, njima je vjerojatno izvršen pretres stana, vozila i njihovih osobnih stvari jer to je jedan od kriminalističkih temelja, odatle se počinje", kaže.

Na upit zašto srpska policija na izlazi u javnost s informacijama, kaže:

"Srpska policija vjerojatno radi nekih konotacija koje ovaj slučaj može donijeti oni su se odlučili da se zatvore prema javnosti što je dobro možda u početku dok je istraga možda u onim prvim momentima. Međutim, nakon toga oni s takvim odnosom i prema javnosti u Srbiji i Hrvatskoj otvaraju prostor za brojne lažne informacije, poluinformacije, špekulacije itd. O kojima ja ni ne želim govoriti jer mislim da je ova obitelj zaslužila nivo empatije i da je zaslužila imati nadu. To je nada koja drži tu obitelj i nitko nema pravo oduzimati nadu".

Na upit gdje on polaže nadu da bi se mogla naći rješenja - u mobitelu, u snimkama kamera, što je ključan trag da se dođe do istine?

"Svi ti tragovi su u svakom svom segmentu ključni. Mobitel u smislu s kim je on razgovarao. Taksist je bitan da odgovor što je on tražio, je li on bježao od nekoga, da li se sakrivao, da li je tražio pomoć, da li mu je bilo slabo, da li je želio da ga se odvede u apartman", zaključuje, piše Index.

Jurić: Tri stvari su ključne

Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu čija je 15-godišnja kći Tijana oteta, zlostavljana i ubijena u srpnju 2014. godine, komentirao je potragu. Kaže da su tri stvari ključne.

"Nas prvenstveno zanima gdje je nastavak snimke s gradskih kamera koje su zabilježile Matejevo kretanje. Njegovo trčanje, odnosno kretanje, vidi se na snimkama do susreta s taksistom, odnosno do zaustavljanja taksija. Nakon toga, nema više snimki, iako je taj dio grada pokriven nadzornim kamerama. Ako su u javnost puštene snimke do susreta s taksijem, odnosno taksistom, zašto nisu puštene i one nakon toga?" pita se.

"Gdje je Matejev mobitel, u koliko sati je isključen, kada je uhvaćen posljednji poziv, odnosno kada je poslana ili primljena posljednja SMS ili MMS poruka? Na kojoj je lokaciji ugašen mobitel, odnosno gdje se gubi signal mobitela? Interesantno, u cijeloj ovoj priči i potrazi za Matejem nitko ne spominje mobitel, a jedino je njega Matej ponio iz Gotika", kaže.

"Tko je snimio nepoznatu osobu kako pliva u Savi i zašto je ta snimka puštena u javnost?" pita se Jurić.

Potraga se nastavlja nešto smanjenim intenzitetom, a fokus potrage proširen je nizvodno Dunavom prema Smederevu i Pančevu. Alarmiran je sustav Interpola u svim državama kojima Dunav teče, nizvodno u odnosu na mjesto nestanka Mateja Periša, piše Index.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater