IZNUDA, PRIJEVARA, PRIJETNJE…

EKSKLUZIVNO: Saznajemo identitet muškarca koji godinama sije strah po Kavranu. Postoji mogućnost da je povezan sa stravičnim zločinima u BiH

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Pulska policija u Kavranu je privela dvojicu muškaraca koje sumnjiči da su počinili niz kaznenih djela - od prijevare i krivotvorenja isprava do iznude. Doznajemo da je jedan od njih 66-godišnji Nijaz Čaušević Medo, kojeg se povezivalo s ubojstvima romske djece u BiH tijekom rata, dok je druga privedena osoba navodno njegov sin. Oni su, prema navodima PU istarske, počinili nekoliko kaznenih djela iznude, prijevare i krivotvorenja isprava.

U cijelu priču je uključena i 46-godišnjakinja, navodno u ljubavnoj vezi s Čauševićem, koja doduše nije privedena, ali se sumnjiči da je pomagala u iznudi.

Muškarce se, kako navodi policija, sumnjiči da su od studenoga prošle godine do 8. siječnja putem telefona prijetili 68-godišnjaku, tražeći od njega novac za nepostojeći dug. Od oštećenog su tražili tisuće kune te su mu prijetili da će ga fizički ozlijediti i da će mu oduzeti imovinu, a u počinjenju kaznenog djela pomagala im je i 46-godišnjakinja. Osim iznuđivanja, Čauševića se sumnjiči i da je prevario oštećenog. Naime, 68-godišnjak je Nijazu Čauševiću povjerio brigu oko psa dok je boravio u inozemstvu, a što je ovaj iskoristio te mu je lažno prikazivao da je pas bolestan i da mu je potrebna operacija tako da je oštećeni za potrebe nepostojećeg liječenja psa uplatio nekoliko tisuća kuna.

Čauševiće se tereti i da su se dvojici slovenskih državljana predstavljali kao službene osobe koje im mogu pomoći oko legalizacije objekata na području Kavran. Od 34-godišnjeg slovenskog državljanina u prvih šest mjeseci 2018. godine uzeli su više tisuća kuna, nakon čega su mu dostavili krivotvoreno rješenje suda vezano za legalizaciju, dok su krajem prošle godine od 58-godišnjeg slovenskog državljanina također tražili više tisuća kuna da mu ne bi srušili nelegalizirani objekt. Kako bi im oštećeni povjerovao, počinitelji su krivotvorili i rješenje o uklanjanju objekta i drugu službenu dokumentaciju.

Nijaz Čaušević Medo, prema pisanju medija, priznao je sudjelovanje u ubojstvima romske djece radi prodaje organa, no on je to kasnije demantirao. Taj pokolj se dogodio 1992. u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, gdje su tijela pronađena i ekshumirana 2004. godine. Odvjetnik Duško Tomić tvrdi da mu je Čaušević svojedobno priznao da su pripadnici HOS-a pobili romsku djecu, koja su u autobusima putovala iz BiH prema zapadnoj Europi. Djeci su navodno izvadili mozak i koštanu srž, koje su kasnije prodavali na crnom tržištu organa. Čaušević je hrvatskim medijima tvrdio da nije ni čuo za takav zločin, a kamoli da ga je počinio. No, prema vlastitom priznanju, u BiH ne može ići jer su ga tamo proglasili ratnim zločincem.

U Kavran je Čaušević doselio odmah nakon rata, sredinom 90-ih. U mjestu nam govore da je oduvijek bio strah i trepet za mještane, mahom starije ljude.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum